Okresní ekologická soutěž

19. 04. 2024

Na téma „Ekologická abeceda“ se uskutečnilo okresní kolo ekologické soutěže dvojic, které se konalo pod záštitou DDM Rakovník, SZeŠ Rakovník a MěÚ Rakovník v pátek 19. dubna 2024 v rakovnické botanické zahradě. Jak se můžeme přesvědčit z tabulek níže, naši žáci se v náročné soutěži neztratili a zaznamenali skvělé výsledky. Blahopřejeme!

Výsledky (.pdf)

Podrobnosti přináší článek pana učitele Zdeňka Pecky

Žáci se zájmem o přírodu se vydali v pátek 19. dubna na okresní ekologickou soutěž dvojic do botanické zahrady v Rakovníku. Soutěž je každoročně organizovaná oddělením přírodovědy DDM Rakovník a Františkem Pazderou ze SZeŠ Rakovník. Téma letošního ročníku znělo „Ekologická abeceda“ a soutěžící poměřili své znalosti v tématech jako: základy ekologie a environmentalistiky, praktická znalost přírody nebo botanika a zoologie.

Díky výluce Českých drah jsme tentokrát cestovali autobusem o něco dříve než obvykle, takže jsme měli ještě trochu času prohlédnout si některé rostliny před začátkem soutěže. Soutěžící byli rozděleni do čtyř kategorií podle věku. Pro dvě nejmladší kategorie byl připraven okruh v horní části botanické zahrady a pro starší v její v dolní části. Začínaly děti z mladší kategorie a zbytek soutěžících se zatím přesunul do DDM na přednášku pana Ing. Pazdery o udržitelném způsobu života s názvem „Domácí ekologie pro každého“. Poté se i starší kategorie vrátily soutěžit do botanické zahrady. Počasí nám tentokrát příliš nepřálo, a tak jsme se museli celé soutěžní dopoledne zahřívat pohybem. V mezičasech mezi soutěží a vyhlášením vítězů jsme se proto procházeli po Rakovníku.  

Vyhlášení výsledků proběhlo kolem dvanácté hodiny, ale ještě před ním se uskutečnil rozstřel o třetí místo v druhé kategorii (6. – 7. třída). Tam naši školu reprezentovaly Miluška Staňková a Martina Zuzana Gasperová. Děvčata bohužel nevyhrála, a tak obsadila 4. – 8. místo. I tak gratuluji k pěknému umístění. Konečné výsledky přinesly žákům naší školy velkou radost. V první kategorii (4. – 5. třída) vyhráli Andrejka Sýkorová a František Pecka a v kategorii třetí (8. – 9. třída) vyhráli Matěj Kadeřábek a Vojtěch Gasper. Vítězové si kromě diplomů odvezli domů ještě masožravé rostliny špirlice.

Všem žákům gratuluji a děkuji za vzornou reprezentaci školy.

Ing. Zdeněk Pecka

P.S. Možná jste si všimli dvou zástupců z rodiny Gasperů na předních místech, ale to není vše. V nejmladší kategorii soutěžil ještě jejich bratr Vašek (4. třída) a obsadil krásné 5. – 8. místo!