Soutěž Mladý zemědělec

19. 03. 2024

První ročník soutěže Mladý zemědělec dospěla v úterý 19. března do svého semifinálového kola.

Organizace soutěže se v našem regionu ujalo Gymnázium a Střední odborná škola v Plasích. Za naši školu se soutěže zúčastnili úspěšní řešitelé školního kola – Vojtěch Gasper, David Rampas a Tomáš Václavík.

Už při příjezdu do Plas bylo zřejmé, že soutěž je organizována ve velkém stylu – na parkovišti se nás ujali pořadatelé z řad studentů SOŠ a doprovodili nás k prezentaci do Santiniho sálu v Muzeu stavitelství. Tam všichni účastníci včetně doprovodu obdrželi prezenční kartičky na krk a tašky s dárky. Soutěžící byli rozděleni do skupinek po dvanácti a každé skupině byl přiřazen průvodce, který se o ně staral v průběhu celého dne. Po slavnostním zahájení s několika proslovy, začala soutěž znalostním testem a pro doprovázející učitele byla připravena velmi zajímavá komentovaná prohlídka muzea stavitelství.

Poté následovalo první z řady občerstvení a všichni jsme se přesunuli z areálu kláštera na dvůr střední odborné školy, kde byly připraveny dovednostní disciplíny. Žáci poměřili síly například v jízdě s kolečkem, sestavením radličky kultivátoru, odhadu hmotnosti různých zvířat nebo dojení. V této disciplíně zazářil Vojta Gasper. Většina soutěžících nadojila za jednu minutu v průměru asi 0,5 litru, zatímco Vojta neuvěřitelných 1,1 litru. Tato část soutěže zahrnovala rovněž určování semen zemědělských plodin nebo veterinárních nástrojů.
Když všechny skupiny dokončily soutěž, přesunuli jsme se na oběd do jídelny. Podával se kuřecí řízek s bramborem a zeleninovým salátem. Abychom vyplnili čas, který porota potřebovala na opravení testů a sečtení bodů, prohlédli jsme si zemědělskou techniku vystavenou před školou a následně i učebny a další vybavení školy.

Slavnostní vyhlášení výsledků proběhlo opět v Santiniho sále v areálu kláštera Plasy. Na úplném konci celého soutěžního dne byl pro všechny připraven královský raut. Velký dík za vydařenou akci patří organizátorům a četným sponzorům.

Ing. Zdeněk Pecka

VIDEO: Mladí zemědělci závodili s kolečkem i soutěžili v dojení - Plzeňský deník (denik.cz)

Mladý zemědělec 2024 | Zonerama.com

Třetí reportáž:

https://www.ceskatelevize.cz/porady/15334114383-udalosti-v-regionech-jih-a-zapad/224411000180319/