Svíčkárna Rodas, 3. tř.

11. 03. 2024

V pondělí 11. března vyrazili třeťáci na exkurzi v rámci projektu RP do svíčkárny v Šestajovicích u Prahy.

Od školy jsme vyjeli autobusem již v sedm hodin. Se spolehlivým panem řidičem jsme plynule prokličkovali i pražskou ranní špičku. V Šestajovicích nás přivítala usměvavá paní majitelka, která nám přednášela o výrobě svíček, zpracování mořské soli, různých vonných silicích a dalších aktivitách této zajímavé firmy. Poté se děti rozdělily do skupinek a postupně se vystřídaly při barvení svíčky v odstínech různých rychleschnoucích parafinů.

Jak takový proces probíhal? Děti dostaly bílé svíčky vytvarované podle rozličných velikonočních motivů. Ty postupně podle instrukcí máčely v teplém barevném vosku. Hotové svíčky nám pak přítomná paní zabalila do celofánových sáčků. Dále si děti mohly vyrobit plovoucí svíčku ve tvaru polovičního vajíčka. Nejvoňavějším výrobkem byla lahvička, kterou si každý podle svého uvážení mohl naplnit barevnými aromatickými solemi do koupele. Každá silice z bylinek má svůj léčivý účinek. Místnost voněla levandulí, rozmarýnem, citronem, borovicí, eukalyptem nebo vzácným bergamotem. Děti byly z vyrábění vlastních výrobků nadšené. Ve vedlejším obchůdku ještě dokupovaly další předměty pro svoje blízké. Byly zde i výrobky z čokoládovny.

Následně jsme se z dílničky přesunuli ven na farmičku, kde si děti mohly prohlédnout a pohladit různá hospodářská zvířata. Největší oblibu měla telátka plemene Jersey, kozy a oslík. K tomu všemu se nám opravdu vydařilo počasí. Svítilo sluníčko a panovala vskutku jarní nálada.
Po zajímavé exkurzi jsme se přesunuli na oběd do restaurace, kde nás čekal výborný oběd s příjemnou a trpělivou obsluhou. Plni dojmů a s plnými taškami dárků jsme se vrátili autobusem ke škole.

Ing. Jitka Pecková a Mgr. Jana Doležalová