Pobyt ve Velké Británii

22. 03. 2024

Ve dnech 17. – 22. března 2024 se 22 žáků naší školy pod vedením Mgr. Petry Hrůzové a p. Jany Trpákové zúčastnilo studijního pobytu ve Velké Británii. Jeho cílem bylo zdokonalení v anglickém jazyce a seznámení s památkami, zvyky a způsobem života v dané zemi.

Na cestu do místa pobytu – východoanglického Eastbourne – jsme se vydali, patřičně natěšení, v neděli krátce po 12. hodině a postupně přes Německo, Belgii, Nizozemí a Francii směřovali na britské ostrovy. Cesta autobusem byla poněkud zdlouhavá, většinu času jsme strávili četbou, poslechem oblíbené muziky, hraním her na mobilu a povídáním o tom, co nás čeká. Přes kanál La Manche jsme se přepravili Eurotunelem (Coquelles u Calais – Folkestone, délka přes 50 km, asi půl hodiny) a už kolem sedmé hodiny ráno (v pondělí) jsme se vydali na prohlídku britské metropole Londýna.

Nejprve jsme se prošli Greenwichským parkem kolem proslulé hvězdárny (nultý poledník), poté jsme se přeplavili lodí po Temži do centra města. Při projížďce jsme viděli např. slavný Tower of London a propluli pod Tower Bridge. Pak následovala pěší procházka, zaměřená na nejvýznamnější pamětihodnosti. Nemohli jsme minout např. Horse Guards Parade a Downing Street (sídlo britských premiérů), Buckinghamský palác (sídlo krále Karla III. a místo, kde se koná střídání stráží), Westminsterské opatství (místo pohřbů a svateb britské královské rodiny) a budovy parlamentu s ikonickým Big Benem. Pomyslnou „třešničkou na dortu“ byla asi půlhodinová projížďka na největším vyhlídkovém kole v Evropě – London Eye. Po krátkém odpočinku na Covent Garden a Leicester Square jsme se přes Trafalgarské náměstí (sloup se sochou admirála Nelsona) odebrali do přístaviště, abychom se lodí dopravili zpátky do Greenwich. Odtud nás autobus odvezl do místa našeho pobytu – města Eastbourne.

Zde jsme měli zajištěno ubytování a jídlo přímo v kampusu školy, kde žáci měli absolvovat své hodiny anglického jazyka. Protože jsme do Eastbourne dorazili až večer a po celodenním putování Londýnem náležitě unaveni, na večerní prohlídku města neměl nikdo ani pomyšlení. Po večeři se chtěl každý co nejdřív ubytovat a jít si odpočinout, aby byl následující den připraven na výuku a další porci zážitků.

Od úterý do čtvrtka absolvovali účastníci každý den dopoledne 4 hodiny angličtiny v místní škole Twin English Centre. Ve škole byly děti rozděleny podle úrovně znalosti jazyka do tří skupin. Náplň výuky, kterou vedli rodilí mluvčí, byla velmi pestrá – např. hry, kvízy, doplňovací cvičení, soutěže a procvičování výslovnosti. Přínosná byla zejména konverzace, při níž si děti procvičily poslech a komunikativní dovednosti. Všichni naši žáci si vedli velmi dobře a neměli s porozuměním větší problémy, což některé příjemně překvapilo. Kromě výuky byl vždy po obědě pro děti přichystán bohatý doprovodný program, zaměřený na seznámení s reáliemi V. Británie. V úterý jsme se prošli po pobřeží Atlantského oceánu až ke křídovým útesům Beachy Head, poté jsme autobusem dojeli do centra Eastbourne, kde jsme navštívili pobřežní molo se spoustou zábavních atrakcí pro děti. Po krátkém rozchodu jsme došli pěšky po pobřeží a místními ulicemi až do místa našeho ubytování.

Ve středu po obědě jsme absolvovali výlet do známého přímořského letoviska Brighton. Zde jsme si nejprve prohlédli interiéry královského paláce Royal Pavilion, poté následovala procházka historickým centrem města a odpočinek na slavném molu Brighton Pier. Ten mnozí využili k nákupu suvenýrů.

Cílem posledního výletu – ve čtvrtek – bylo město Hastings, v jehož blízkosti se v r. 1066 odehrála slavná bitva mezi normanským vévodou Vilémem Dobyvatelem a anglickým králem Haroldem. Do města jsme tentokrát dojeli vlakem. Prohlédli jsme si historické centrum, nakoupili občerstvení a suvenýry a zamířili na prohlídku velmi zajímavého muzea Blue Reef Aquarium s podvodním tunelem. Ve čtvrtek večer jsme se vydali na cestu domů. Tentokrát jsme pro přepravu přes kanál La Manche použili trajekt (Dover – Calais). Asi 90minutovou plavbu někteří využili na nákup dalšího občerstvení, jiní trávili čas vyprávěním o zážitcích, popř. obhlídkou horní paluby.

Domů, do Jesenice, jsme dorazili v pátek krátce před polednem. Jazykově-vzdělávací pobyt v Eastbourne, který jsme absolvovali ve spolupráci se ZŠ a MŠ Šanov, ZŠ a MŠ Čistá a CK Scholare Brno, splnil svůj účel. Děti si procvičily angličtinu „v praxi“, a to nejen konverzací ve škole, ale také při nákupech a návštěvě turistických atrakcí a pamětihodností. Zároveň se seznámily s významnými místy spojenými s minulostí i současností V. Británie, s kulturními tradicemi země i se zdejším způsobem života. Za přínos zájezdu lze považovat i fakt, že si jeho účastníci ověřili, že pobyt v neznámém prostředí, kdy se musí spolehnout na svou znalost jazyka, bez problémů zvládnou. Přálo nám i počasí, ani jednou nepršelo a bylo docela teplo. Velký podíl na pohodovém průběhu zájezdu měli i samotní žáci naší školy. Při výuce si vedli velmi dobře, všude chodili včas, chovali se slušně, plnili naše pokyny a my jsme se na ně mohli spolehnout. Je jen škoda, že se kvůli nedostatku míst nemohli zúčastnit i další zájemci. Certifikát potvrzující počet absolvovaných lekcí angličtiny účastníkům po návratu do školy slavnostně předal pan ředitel a p. uč. Hrůzová.

Na závěr bych ráda poděkovala p. Janě Trpákové za pomoc při organizaci a průběhu zájezdu a vedení školy za podporu a pomoc při přípravě akce. Děkuji také rodičům žáků, že nám umožnili tento studijní pobyt pro žáky uskutečnit. Stálo to za to!

Mgr. Petra Hrůzová