Divadélko Hradec Králové, II. st.

07. 02. 2020

Divadélko pro školy z Hradce Králové připravuje svá představení tak, aby doplňovala v souladu s učebními osnovami školní výuku (zejména českého jazyka a literatury). Činí tak obvykle humornou formou, která je pro mladé diváky atraktivní.

Do naší školy zavítalo Divadélko v pátek 7. února s představením nazvaným „JAK JSTE TO MYSLEL, PANE SHAKESPEARE? ANEB ŽIVOT A DÍLO NEJVĚTŠÍHO DRAMATIKA“. Začalo úryvkem z historické hry „Richard III.“, pokračovalo ukázkou z komedie „Marná lásky snaha“, v níž si někteří žáci z publika vyzkoušeli své herecké schopnosti, a vyvrcholilo příběhem z jedné z nejslavnějších tragedií všech dob „Romeo a Julie“.
 
Oba sympatičtí herci, kteří nás spontánně vtáhli do historie, se drželi dobové mluvy i zvyklostí. Dozvěděli jsme se spoustu informací a ocenili hrané scénky. Zahrnovaly dialog nájemných vrahů ve hře Richard III., scénku z komedie Marná lásky snaha, v níž si španělský šermíř Don Adriano de Armado marně pokouší namluvit venkovanku Žakenetu, dále autorovy Sonety a nakonec i ukázky z milostné tragédie Romeo a Julie. Představení se divákům líbilo a bylo po zásluze odměněno velkým potleskem.