Infocentrum Křivoklát, 6. tř.

03. 03. 2022

Ve čtvrtek 3. března si šestá třída naplánovala naučný výlet do Informačního střediska Křivoklát.

Ráno v 7:19 vyjeli z Blatna Jan Bouda, Vojtěch Gasper a Laura Zelenková, k nimž se v Jesenici připojil zbytek „šestky“ s třídní učitelkou Romanou Vyletovou a paní učitelkou Vlastimilou Knappovou. V Rakovníku se přestupovalo do vlaku, který pokračoval ve směru na Křivoklát.
 
Jakmile jsme v cílové stanici vystoupili z vlaku, vydali jsme se nad Rakovnickým potokem a kolem hradu ke středisku. Pak začal program, který se týkal ptáků žijících v Lesnickém parku Křivoklátsko. Součástí prezentace bylo také osm ptáčků, kvůli kterým je zde vyhlášena ptačí oblast: výr velký, žluna šedá, strakapoud prostřední, včelojed lesní, lejsek bělokrký a malý, ledňáček říční a kulíšek nejmenší. Spoustu zajímavostí nám prozradil pan Ing. Miroslav Pecha, který je nejen zkušeným ornitologem, ale i zakladatelem 1. lesnického parku v ČR. Následovala přestávka, kdy se každý mohl nasvačit nebo si něco koupit, a poté se pokračovalo soutěží o ptácích. Kdo pozorně poslouchal, tomu se dařilo. Nejvíce bodů měl Vojta Gasper, a to s velkým náskokem. Odměnu za své vědomosti získali také Laura a Matěj.
 
Po splnění všech úkolů nás čekala zábava – dovádění na hřišti v lese a koupě nanuků v místním obchůdku. Tím se vyčerpal i náš čas a šlo se na nádraží. Opět se přestupovalo v Rakovníku, kde jsme však měli půlhodinku „k dobru“. Využili jsme ji každý po svém a pak už se nechali dovézt zpět do Jesenice a do Blatna.

Napsala Laura Zelenková

Text doplnila Mgr. Vlastimila Knappová