Projekt Opakujeme české dějiny

28. 04. 2023

Smyslem celotýdenního projektu bylo zopakovat české dějiny, které jsme brali ve čtvrté třídě o ČaS.

V pondělí 24. 4. v rámci Dne Země jsme se prošli kolem Jesenice - tam lesem na Drahouš, zpátky přes Tlesky kolem Velkého rybníka. Také jsme se byli podívat i na tleském tvrzišti. Cestou jsme se dozvěděli, co je Den Země, plnili jsme otázky k erozi půdy a na Drahouši jsme si opekli špekáčky.

V úterý 25. 4. jsme opakovali dějiny zábavnou formou, vyhledávali jsme informace a lepili panovníky na čtvrtky. Dělali jsme plakáty českých pověstí, Přemyslovců, Lucemburků, Jiřího z Poděbrad a Rudolfa II. Také jsme si zahráli deskovou hru o Karlu IV. a měli hodinu angličtiny, věnovanou také Karlu IV., jeho manželkám a době, ve které žili.

Ve středu jsme se učili, ale ve čtvrtek 27. 4. jsme o ČaS dodělali Jiřího z Poděbrad a Rudolfa II. a o češtinu četli komiks o svatém Václavovi. O výtvarku jsme kreslili dinosaury, to jsou vlastně taky dějiny.

V pátek 28. 4. jsme hned ráno šli do muzea, kde jsme si prohlídli model tvrziště ze 13. – 14. st., Tleský poklad a expozici o tvrzištích v okolí. A když už jsme byli v muzeu, vyběhli jsme do prvního patra do expozice přírody. Dostali jsme pracovní list s mnoha otázkami. Ale na všechny otázky jsme kolem sebe našli odpovědi. Cestou z muzea jsme se ještě zastavili na několika zajímavých místech Jesenice, například u kostela, a povídali si o životě našich předků. Také jsme si ukazovali stromy a rostliny.

Byl to hezký týden, bylo to fajn, bavilo nás to. Ve středu 3. 5. jsme pak při vlastivědě celý projekt představili spolužákům, kteří trávili týden pobytem v přírodě na Šumavě.

(Miluška, Julča, Tobík, Erika, Bára, Helča, Milan, Tom)