Spaní ve ŠD, 2. sk.

20. 06. 2023

Spaní ve škole je pro děti vždy velké dobrodružství. V úterý 20. června v šest hodin odpoledne se začaly sjíždět děti s rodiči (se spacáky a dobrotami) na dlouho slibované spaní v družině.

Nejprve jsme si udělali místo tím, že jsme dali na stranu stoly a židličky. Potom se naše skupina přesunula na školní zahradu, kde si děti zahrály několik her a soutěží. Prvním úkolem bylo ve skupinkách vytvořit stromek z přírodnin a nalepit ho na připravený karton. Vznikly tak čtyři opravdu krásné obrázky. Proběhly i soutěže s ruličkami. Zážitkem pro děti rovněž bylo rozdělání ohně a opékání párků a buřtíků. Na ochlazení dostal každý malý nanuk.

Počasí nám přálo celou dobu. Ve stínu altánku jsme si zahráli a zazpívali s kytarou několik lidových a trampských písniček. Přestože bylo venku stále světlo, nastal čas přesunout se zpátky do družiny a připravit si pohodlné ležení z žíněnek přinesených z tělocvičny. Potom se děti převlékly, vyčistily si zoubky a lehly si na svá místečka. Vleže ještě sledovaly pohádku a některé postupně usínaly.

Ráno nás probudilo světlo a zpívání ptáčků. Pak už švitořily i děti a sdělovaly si zážitky ze spaní. Poklidili jsme a v kuchyňce si dali snídani. Bábovka, perník a kakao nebo čaj, všem to chutnalo. Děti pomohly i s uklízením nádobí. Před osmou hodinou se všichni rozutekli do svých tříd, aby mohli vyrazit na atletický čtyřboj. Děti si spaní v družině velmi pochvalovaly a už se těší na další.

Vychovatelky ŠD