Exkurze IC Křivoklát, 6. tř.

06. 03. 2018
Dne 6. 3. 2018 navštívili žáci šestého ročníku Informační centrum Křivoklát.

Všechno začalo na nádraží v Jesenici. Šestá třída s paní učitelkou Valešovou a paní učitelkou Knappovou zamířila vlakem do Rakovníka, kde se čekalo na další vlak do Křivoklátu. Abychom si čekání zkrátili, zašli jsme do zdejších blízkých obchodů. Poté cesta do Křivoklátu pokračovala bez přerušení.

Dorazili jsme na místo a z nádraží se vydali stezkou do kopce, s občasným výhledem na hrad Křivoklát. Sněžilo, čehož naši kluci využili ke koulování. Není divu, že jsme do Informačního centra LČR Křivoklát dorazili v dobré náladě. Zde se nás ujal pan Pecha. Pověděl nám spoustu zajímavostí a přiblížil mnohé druhy ptáků. Také jsme si mohli vyzkoušet různé přírodovědné poznávačky. Velmi nás zaujalo zařízení, které dokázalo napodobovat zvuky živočichů.

Po přestávce jsme pokračovali v poznávání ptáků a poté se pustili do soutěže. Měla tři části s deseti ptáky k určení v každé z nich. Vítězi se stali Liliana Miškovičová a Zbyněk Hudček se stejným počtem bodů (21,5 b. ze 30). Ceny si za svůj výkon určitě zasloužili.

Informační centrum jsme opustili s bonbónem v kapse a přesunuli se na nedaleké hřiště s „lanovkou“. Tady nás to velmi bavilo. Také na druhém hřišti byla dobrá zábava. K němu jsme došli po stezce s cedulkami různých stromů a zpět k nádraží se vraceli po houbové stezce. Přitom jsme se kochali krásným výhledem na Křivoklát a domky s přilehlými zahradami.

Domů jsme se dopravili opět po železnici s přestupováním v Rakovníku. Výlet jsme si náramně užili a s sebou si přivezli nejen sníh za krkem, ale i spoustu poznatků.

Napsala Jitka Chalupová

Dodatek

Informační a vzdělávací středisko Lesů České republiky Křivoklát nabízí stálou expozici „Les kolem nás“, která je vytvořena tak, aby se zde návštěvníci cítili jako v lese – od jednotlivých exponátů až po působivou zvukovou kulisu.

IC LČR, Křivoklát, 6. tř.