Exkurze 9. tř. do Geosvěta Praha 2017

13. 03. 2017
Geosvět Praha není pro jesenické žáky neznámým pojmem, protože zájezdy do tohoto království minerálů pořádá naše škola každoročně. V pondělí 13. března 2017 sem zamířila i naše devátá třída s paní učitelkou Valešovou a paní učitelkou Knappovou.

V budově Geosvěta se nás ujala milá paní průvodkyně. Ochotně nám prozradila, na co vše se můžeme těšit při prohlídce galerie, a hned nám rozdala pracovní listy. Měli jsme si zapamatovat nerost, který se nám nejvíce zalíbí, abychom si pak o něm něco zajímavého pověděli.

Natěšení jsme vstoupili do paleontologické části, kde byly vystaveny fosílie různých živočichů a rostlin. Zmíním zde kupříkladu zkameněliny trilobitů, které se v naší republice hojně vyskytují. V další části, mineralogické, nás upoutal pozoruhodný sádrovec dovezený až z Kazachstánu. Naší pozornosti neunikla ani vitrína s českými acháty nebo meteorit nalezený ve Švédsku. Minerály a nerosty jsou zde shromážděny z mnoha zemí světa.

Další porce exponátů na nás čekala v druhé části galerie, do níž jsme sestoupili po schodišti. Také tady si milovníci paleontologie přišli na své. Mohli si prohlédnout zkamenělinu stromu starého 300 milionů let a řadu dalších pozoruhodností.

Po exkurzi každý uvítal rozchod a možnost návštěvy nákupního centra Palladium. Bylo to příjemné uvolnění před odchodem na Masarykovo nádraží a cestou domů. Výlet se nám moc líbil a paním učitelkám za něj děkujeme.

Napsala Dominika Laubrová 

Geosvět Praha 2017