Exkurze Praha, Doteky státnosti, 7. a 9. tř.

22. 10. 2018
Výstavu Doteky státnosti připravil v Jízdárně Pražského hradu Vojenský historický ústav u příležitosti výročí založení naší republiky. Prohlédnout si tuto výstavu bylo hlavním cílem společného výletu 7. a 9. třídy do Prahy v pondělí 22. října.

Do hlavního města jsme přijeli vlakem. Naše exkurze začala u Písecké brány, dřívější součásti barokního opevnění Prahy, pokračovala zastávkou u vily našeho prvního ministerského předsedy Karla Kramáře, návštěvou Pražského hradu (prošli jsme celní prohlídkou) a vyvrcholila zhlédnutím výstavy Doteky státnosti.  

Exponáty tvořilo velké množství dokumentů, návrhy státních symbolů, návrhy vlajky naší republiky, prezidentské standarty i vlajek vojenských, vojenské legitimace a dokonce i bomba, jakou použil četař Jan Kubiš při atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha v roce 1942. K vidění toho bylo opravdu hodně a rozhodně stálo za to si vše prohlédnout.

Po zhlédnutí výstavy se naše sedmá třída vrátila autobusem do Jesenice, kdežto žáci deváté třídy zamířili do kina na film Halloween. Jak jsme se později dověděli, film se jim líbil. Nakonec se i oni vrátili domů autobusem.

Doteky státnosti