Exkurze do truhlárny, 7. tř.

30. 01. 2019
Na adrese Oráčovská 10 provozuje svou truhlářskou dílnu pan Martin Louženský. Když od něj přišlo pozvání na exkurzi, nebo spíš truhlářský workshop pro žáky v rámci pracovního vyučování, nebylo proč váhat.

Kdy se podaří vidět na vlastní oči výrobu dveří (do roubenky v Jizerských horách) bez použití strojů a starý způsob práce si přímo vyzkoušet? Všechny spoje na dveřích tu provádějí tak, jak se to dělávalo dříve, tzn. ručně se sekají dlaby a řežou čepy. A právě tyto činnosti si sem přišli ve středu 30. ledna vyzkoušet žáci sedmé třídy v doprovodu pana učitele Modrého.

Workshop začal úvodním slovem pana Louženského, který nás seznámil se specifiky ruční výroby na zakázku. Jde o práci náročnou na přesnost i čas. Pan Louženský pak přešel k názorné ukázce postupného dlabání do hloubky, do kterého se záhy zapojili i zájemci. Za aktivitu je třeba pochválit zejména Šimona Navrátila, Tomáše Kadeřábka, Radka Paveleka, Matěje Moura a Antonína Vachtla. Někteří si vyzkoušeli i řezání čepů na vedlejším pracovišti. Není divu, že čas vyměřený zajímavé exkurzi záhy vypršel. Poděkovali jsme panu Louženskému a společně vyslovili přesvědčení, že další podobné akce budou následovat.

Exkurze do truhlárny, 7. tř.