Exkurze do Informačního centra LČR Křivoklát – 6. tř. 11. 3. 2011

11. 03. 2011

Na exkurzi do Informačního centra Lesů České republiky v Křivoklátě jsme měli jet původně
o týden dříve, ale protože paní učitelku a některé spolužáky skolila nemoc, přesunuli jsme plánovanou akci na 11. března.

Odjížděli jsme vlakem z Jesenice směrem na Rakovník a okolo půl desáté dorazili do Křivoklátu.
Z nádraží zamířila naše výprava přímo k infocentru. Cestou jsme pozorovali místní přírodu a použili k tomu i dalekohledy.

V přednáškové síni na nás již čekal pan Pecha s kolegyní a s připravenou prezentací o ptácích lesa. Dozvěděli jsme se, že CHKO Křivoklátsko je příhodnou oblastí pro devět druhů ptáků. Spatříme tu třeba kukačku, ale hnízdí zde i orel mořský. Přednášku pak vystřídala soutěž, kterou vyhrál Vašek Hron a jako cenu dostal od pana Pechy pěkný lesácký nůž. Hodně bodů jsme získaly také my dvě (Šárka a Petra), ale i ostatní se činili a vysloužili si pochvalu, že toho hodně ví. Po svačině a prohlídce expozice jsme vyšli ven pozorovat ptáčky. Nejvíce jich bylo k vidění u domů, u krmítek. Zahlédli jsme stehlíky, sýkory babky, modřinky, koňadry, vrabce domácího i polního, čížka, zvonka, strakapouda prostředního a brhlíka lesního.

Kolem dvanácté hodiny jsme se rozloučili s panem Pechou a zamířili k prolézačkám. Nikomu se nechtělo odcházet, když nastal čas k přesunu na nádraží. Vlak měl stejně zpoždění, a tak jsme
v Rakovníku čekali jen 18 minut. Cestou domů jsme se hodně nasmáli, neboť Radim s Andreou se stále přátelsky pošťuchovali. My ale dodržíme slib a neprozradíme, co přesně se dělo. Vědí to jen ti, kteří s námi seděli. Bylo to pěkné a veselé zakončení naší exkurze.

Napsaly Šárka Hudčeková a Petra Sunkovská, VI. třída

Exkurze do Informačního centra LČR Křivoklát – 6. tř. 11. 3. 2011