Za trpaslíky do Krtských skal

16. 05. 2016

V pondělí 16. 5. se naše třetí třída vypravila vlakem do Krt. Nestačili jsme se ani rozkoukat a už jsme vystupovali.

V Krtech na nádraží na nás čekal pan Roman Hartl. Seznámili jsme se a hned se vydali na cestu. Brzy jsme stáli u hřbitova, odkud vedla odbočka k tzv. Čertovu kameni. K místu se váže pověst o Martinovi, který napálil čerta, ten se rozzlobil a dupl kopyty do skály. Za úkol jsme měli tyto otisky najít. Uspěl Jéňa.

Další zastávka byla u nové informační tabule s pověstmi a pak se pokračovalo dál k lomu, kde se těžila žula. Dozvěděli jsme se, že lom je hluboký 12 metrů, ale říká se, že je bezedný. Našli jsme i kameny s cimbuřím, které vzniklo rozlomením žuly pomocí nabobtnalých dřevěných kolíků.  

To už jsme ale mířili k Božímu kameni. Jsou na něm prohlubeniny ve tvaru mísy. Cestou jsme hledali trpasličí díry a poslouchali poutavé vyprávění. Trpaslíci prý mohli být vysocí kolem jednoho metru. Ti nejmenší, šediví mužíci, měřili jen 20 centimetrů. Byli prý velice laskaví a rádi hlídali malé děti. Vyprávění nás opravdu zajímalo a pan Hartl byl velmi ochotný a na naše dotazy neúnavně odpovídal. Výlet se nám moc líbil.

Napsali žáci 3. třídy: T. Procházková, A. Čóková, J. Ciesarik, P. Pošta, E. Machová, N. Mottlová, L. Pavelek, E. Pavlisová

Za trpaslíky do Krtských skal