KMD: Divadlo Aqualung - Vynález zkázy

14. 03. 2016
Budu k vám upřímný: není lepšího oddechu od školních povinností než kvalitní kulturní zážitek. A tak bychom mohli říci, že Klub mladého diváka je přesně to, co občas potřebujeme.

Cestu za kulturou jsme podnikli v pondělí 14. března 2016.

Naším cílem byla Praha a představení divadelní skupiny Aqualung v žižkovském divadle. Tato pražská čtvrť je známa zejména díky věži a proslulým Olšanským hřbitovům. Jejich součástí je také starý židovský hřbitov. Tam jsme vyrazili nejdříve.

Židovská část byla opravdu krásná. U každého druhého hrobu byl zasazen strom, a tak se tu před námi rozprostíral nádherný parčík s historií. A nejen stromy, ale i hroby byly různě tvarované a neskutečně dekorované. Hřbitov je např. místem posledního odpočinku spisovatele Oty Pavla (vlastním jménem Otto Popper), který pocházel ze smíšené židovské rodiny.

Procházkou jsme se přesunuli do další - „ruské“ - části hřbitovů (v rekonstrukci) a prohlédli si zde památník obětí 1. a 2. světové války. Vyvrcholením návštěvy Olšanských hřbitovů byla zastávka u hrobů významných českých osobností, z nichž zmíním např. Jana Wericha, Jiřího Voskovce, Jaroslava Ježka, Karla Jaromíra Erbena a Antonína Slavíčka.

Před začátkem představení jsme se zastavili v nákupním centru Flora. Někdo si tam vystál frontu na moderní Bubble Tea (zábavná svačinka a nápoj v jednom), já si raději dopřál frogurt (mražený jogurt), někdo si koupil v Adidasu tašku, já v Butlers krabičku se Snoopym. Asi každý si dal něco k snědku - v Bageterii Boulevard, Kentucky Fried Chicken (KFC) nebo McDonald‘s .

Nakonec jsme došli do cílové destinace, tedy do Žižkovského divadla Járy Cimrmana. Představení „VYNÁLEZ ZKÁZY new generation“ od Julese Verna slibovalo dobrou podívanou. Jenže… řeknu to stručně: „Absurdní v dobrém slova smyslu“. Nevím, zda by se mnou paní učitelky souhlasily, ale já (coby bigbeater) jsem si to docela užil, i když musím přiznat, že přemíra explozí, erotiky či vulgarit kazila celkový dojem z představení.

Během výletu jsem pořídil několik fotografií, ovšem Jeseníček si na ně bude muset počkat, protože fotoaparát značky Smena 8M je založen na principu kinofilmu. V dnešní digitální době trošku zvláštnost, že?

Doufám, že se vám můj příspěvek líbil a že se zájmem zhlédnete také fotografie.

Napsal Marek Piškule, IX. třída

KMD: Olšanské hřbitovy