KMD: Divadlo Rokoko – Věštkyně, vraždy a jasnovidci

KMD: Divadlo Rokoko – Věštkyně, vraždy a jasnovidci
27. 03. 2014
Další, v pořadí již třetí výlet jesenického Klubu mladého diváka se uskutečnil ve čtvrtek 27. března 2014.

Tentokrát jsme navštívili pražské divadlo Rokoko, kde se uváděla premiéra svérázné adaptace povídek známého spisovatele Karla Čapka „Věštkyně, vraždy a jasnovidci“.

Po příjezdu do Prahy jsme nejprve zamířili k pravoslavnému chrámu sv. Cyrila a Metoděje, kde se po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha ukrývalo sedm českých a slovenských parašutistů (Adolf Opálka, Jozef Gabčík, Jan Kubiš, Josef Valčík, Josef Bublík, Jan Hrubý, Jaroslav Švarc). Zhlédli jsme zajímavý film o atentátu na Heydricha, který 27. května 1942 v Praze - Libni provedli Jozef Gabčík a Jan Kubiš. Film pojednával nejen o samotném atentátu, ale i událostech po něm. Odplatou za zavraždění obávaného říšského protektora bylo kupříkladu vypálení obcí Lidice u Kladna a Ležáky na Chrudimsku. Potom nás paní průvodkyně zavedla do krypty pod chrámem. Zde se parašutisté ukrývali a následně i zahynuli. Byly tu otvory na rakve, ve kterých přespávali. Když paní průvodkyně na chvíli zhasla, vyzkoušeli jsme si pocity parašutistů. A mohu vám říci, že nebyly moc příjemné.

Cestou z chrámu jsme se zastavili u rotundy svatého Kříže. Jde o nejstarší pražskou románskou rotundu, která byla postavena kolem roku 1130. První písemná zmínka však pochází až z roku 1365, kdy byla rotunda farním kostelem. Historickou exkurzi následně vystřídal dvouhodinový rozchod, který každý využil po svém. Někdo zamířil do prodejny McDonald´s, někdo šel nakupovat oblečení a někdo chodil po krámcích a knihkupectvích.

Když jsme se znovu sešli, čekal nás vrchol našeho výletu, a to představení „Věštkyně, vraždy a jasnovidci“ v divadle Rokoko. Hra, režírovaná hercem Arnoštem Goldflamem, obsahuje postřehy z Čapkových „Povídek z jedné i druhé kapsy“. Otázky, které pokládal Karel Čapek, dodnes neztratily nic na své aktuálnosti. Na divadelních prknech se představili například Jan Vlasák v roli doktora Marka nebo Dana Batulková v roli manželky doktora Klapky.

Výlet se opravdu vydařil. V Praze bylo pěkně a my jsme si další skvělý den s Klubem mladého diváka náramně užili. Vděčíme za to paním učitelkám Šikové, Konířové a Hrůzové, které výlet zorganizovaly. Děkujeme.

Napsal Milan Ondič, VIII. třída

KMD: Divadlo Rokoko - Věštkyně, vraždy a jasnovidci