KMD: Městské divadlo Kladno - Jentl

06. 10. 2016
Městské divadlo Kladno nám na objednání připravilo na čtvrtek 6. října 2016 divadelní hru amerického spisovatele židovského původu, nositele Nobelovy ceny za literaturu, Isaaca Singera „Jentl“.

Autor velmi často čerpal náměty ze svého okolí a tento působivý příběh se rovněž odehrával v židovském prostředí. Dívka Jentl se proti všem pravidlům komunity vzdělávala u svého otce. Odmítala všechny nabídky k sňatku a toužila dále studovat. To se jí podařilo, když osiřela. Převlékla se za chlapce a odjela si splnit své sny. Život mezi mladými muži se jí velmi zamlouval, sama se cítila být mužem ve špatném těle, avšak jen do okamžiku, než se zamotala do vztahů svého kamaráda a jeho nevěsty. Aby se události mohly naplnit, musela přiznat pravdu a uprchnout. Hlavní hrdinové své štěstí našli, Jentl si splnila pouze své studijní sny, osobního štěstí nedošla, obětovala je přátelům a studiu.

Z mého pohledu šlo z hlediska hereckého podání i příběhu o jedno z nejlepších představení, které jsme v posledních letech navštívili.

Naše výprava se přesunula na oběd a nákupy do obchodního domu Central, kde jsme mj. mohli obdivovat stavby a postavy sestavených z kostiček Lega – pražské Hlavní nádraží, věž v Pise, most v Londýně, tygra v životní velikosti apod. Některé stavby měly i skrytý mechanismus a po zapnutí se pohybovaly (věž se narovnávala, most se zvedal...).

Po krátké polední pauze jsme odjeli do Památníku Lidice, kde nás čekaly dvě prohlídky, nejdříve uvnitř budovy expozice věnovaná událostem a vzpomínkám na osudný den, poté venku po pietním území prohlídka zbytků vesnice a sousoší s dětmi. Ačkoliv byla zima a chvílemi i pršelo, byly sdělované informace tak ohromující, že ti, kteří prohlídku sledovali, chlad ani nevnímali. Bohužel nám prohlídku kazilo chování některých starších žáků (resp. žákyň). 

Cesta domů pak už proběhla bez větších komplikací.

Mgr. Eva Konířová