Beseda s Ivonou Březinovou

05. 10. 2017
Ivona Březinová je spisovatelka, která píše knihy pro děti a mládež všech věkových kategorií. Často také pořádá různé besedy, a tak je dobré, že ve čtvrtek 5. října přijela i k nám do Jesenice.

Beseda se spisovatelkou se uskutečnila v místní knihovně, kam se dostavili žáci 6. a 7. třídy a někteří osmáci. Všichni se těšili na zajímavé povídání. Paní Březinová nám nejdříve vyprávěla, proč a jak začala psát, pak vysvětlila, jak kniha vzniká a nakonec ukázala několik svých knih, například „Řvi potichu, brácho“ (ze které nám četla ukázku), „Lentilka pro dědu Edu“, „Panáček Paneláček“ nebo sérii „Holky na vodítku“ o různých závislostech. Poutavě líčila, jak ke svým knihám nejdříve studuje odbornou literaturu a pak navštěvuje např. lidi z léčeben, kteří jí o svých životních příbězích a problémech vypráví, a ona pak jejich zkušenosti a příhody do knih zahrne.

Kromě vlastních námětů píše knížky podle ilustrací a obrázků nebo zpracovává staré náměty do podoby pro menší děti. Také psala příběhy podle filmů, kupříkladu „Hurvínek a kouzelné muzeum – Kniha k filmu“ či „Robinson Crusoe – Na ostrově zvířátek“. Všechny její práce snad ani nejde vyjmenovat, vždyť už jich je stovka!

Beseda byla velmi přínosná a všem se líbila. Rozloučili jsme se s paní spisovatelkou a vrátili se do školy, kde si o tomto literárním zážitku budeme ještě povídat.

Napsala Vlasta Rácová, VII. třída; článek doplnila Mgr. E. Konířová

PS: Pět knížek Ivony Březinové koupila paní učitelka Konířová do školní knihovny.

Beseda s Ivonou Březinovou