Beseda s hasiči - 7. tř.

06. 02. 2019
Vysloví-li se slovo hasič, vybaví se hned číslo 150. Číslo tísňové linky však vůbec nic nevypovídá o lidech vždy připravených pomáhat.

Být hasičem totiž znamená spoustu práce. A právě to jsme si znovu uvědomili ve středu 6. února, kdy k nám do 7. třídy přišel pan Michal Mour, tatínek našeho spolužáka Matěje, a jeho spolupracovnice paní Zuzana Strouhalová z Hasičského záchranného sboru Rakovník, která pracuje na operačním a informačním středisku.

Beseda začala orientačními otázkami, co všechno víme o činnosti hasičských záchranných sborů. Samozřejmě jsme uváděli hašení požárů, ale jen o tom to není. Hasiči přijíždějí k dopravním nehodám, vyjednávají se sebevrahy, zasahují u ekologických havárií nebo třeba sundávají ze stromů zvířecí miláčky. Je toho opravdu hodně, co musí řešit.

Každý z nás by měl dbát na bezpečnost, aby k mimořádným událostem nedocházelo. Vždyť zdrojem požáru může být třeba dlouho zapnuté elektronické zařízení, například mobilní telefon nebo notebook. Ve videoukázkách jsme tak sledovali, co všechno se může stát, ale i jak se správně zachovat, když k problémům dojde. Dále jsme si říkali, jak se zachraňují lidé, pod nimiž se prolomil led, což je teď v zimě velmi aktuální.

Závěr besedy byl vyhrazen otázkám. Každý se mohl zeptat na to, co ho zajímalo. A beseda s panem Mourem ukázala, že témat je opravdu hodně. Vyučovací hodina proto uběhla velmi rychle, ale hodně nám toho dala.

Napsal Radek Pavelek, VII. třída

Požární ochrana