Přednáška, Vliv komunity na člověka, 6., 7. tř.

04. 04. 2019
Definovat komunitu a její vliv na mladého člověka není jednoduché. Abychom se v této problematice lépe vyznali, poslechli jsme si poučnou přednášku pana Reného Černého, učitele z Integrované střední školy Jesenice.

Pan René Černý přišel ve čtvrtek 4. dubna. Nejprve přednášel žákům 6. třídy a potom nám, sedmákům. Jeho povídání nás hned od začátku velmi zaujalo. Komunity lidí mohou být různé, ale my jsme se zaměřili především na ty s problematickými zájmy. Třeba takoví skinheads. Vyznačují se holými hlavami, rasovou nenávistí a sympatiemi k fašismu. Často se ozbrojují, například baseballovými pálkami, a neváhají přistoupit k násilí.

Dále jsme si povídali o navádění. Pokud vás někdo navede, abyste udělali něco špatného, bude se zodpovídat i ten, kdo naváděl. Stal se případ, že si někdo objednal vraždu člověka. Trest potom neminul ani vraha, ani jeho objednavatele.

Řeč přišla i na rozdíl mezi krádeží a loupeží. Jednoduché vysvětlení je asi takové, že ke krádeži nějaké věci dochází skrytě bez použití násilí, zatímco při loupežném přepadení používá násilník zbraň. A zbraní se myslí vše, co může člověku ublížit, třeba již zmíněná baseballová pálka. Proto jsou tresty za loupež přísnější než u krádeže.

Přednáška pana Černého byla velmi zajímavá a všem se líbila.

Napsal Šimon Navrátil, VII. třída