Ať jsi černý jako bota, umyje tě mýdlo Otta

26. 05. 2016
Slogan v názvu našeho příspěvku býval kdysi součástí reklamy na výrobky podnikatele Františka Otty, jehož jméno je spojeno s nejslavnější prvorepublikovou značkou Rakovníka. Kromě piva proslavilo Rakovnicko právě mýdlo z továrny Otta, později podniku Rakona, který je dnes částí koncernu Procter & Gamble.

Historii rakovnické továrny na výrobu mýdla a kosmetických prostředků Františka Otty a životní příběh továrníka nám přiblížila přednáška R. Hartla, kterou jsme si vyslechli ve čtvrtek 26. května v učebně paní učitelky Hrůzové. Poutavé povídání doplňovala pěkná prezentace i několik komiksů s postavičkami Otáčka a Ráčka. Jak by řekl Mája, bylo to pěkně vymydlené.

Myslíme si, že je správné si tuto historii připomínat. Vždyť kdo mezi námi mladými jméno Otta zná? Naše prababičky si ale praní bez mýdla se znakem raka neuměly představit. Proto jsme rádi, že jsme si zajímavou přednášku o Františku Ottovi mohli poslechnout.

Sestaveno z příspěvků Barbory Svatoňové a Marka Piškule z IX. třídy

František Otta, 1848 (Kostelec nad Labem) - 1939 (Rakovník)

Rodák z Kostelce nad Labem začal v Rakovníku vařit mýdlo v roce 1875 v pronajaté dílně v domě čp. 117/I na náměstí a po těžkých začátcích postupně vybudoval velký závod na předměstí. V roce 1939, kdy  zemřel, zaměstnávala Ottova továrna už pět set lidí. Ottovy výrobky uspěly na trhu nejen pro svou vynikající kvalitu za příznivou cenu, ale díky vtipné reklamě, například sloganům „Ať jsi černý jako bota, umyje tě mýdlo Otta“ nebo „Máš-li s prádlem trampoty, kup si Omýr od Otty“. Výrobky závodu propagovaly i kreslené příběhy s postavami Otáčka, figurky složené z písmen „OTTA“, a červeného Ráčka, erbovního zvířete Rakovníka i symbolu Ottova závodu. František Otta se aktivně účastnil veřejného života a zvelebování města a byl rovněž zvolen starostou Rakovníka. Věhlas výrobků značky Otta žije dodnes, a to nejen v Rakovníku.

Přednáška o F. Ottovi