Přednáška o Karlu a Josefu Čapkových

03. 03. 2015

Přenáška se uskutečnila v úterý 3. března 2015 ve Vlastivědném muzeu Jesenice, kde nás s životem a dílem spisovatele seznamovala paní z památníku Karla Čapka.

Začínalo se dokumentárním filmem o Karlu Čapkovi. Trval asi 20 minut a byl jakýmsi úvodem k chystané přednášce. Tu doplňovaly fotografie, které většinou pořídil sám Karel Čapek. V průběhu zajímavého povídání jsme se dozvěděli také něco o jeho bratru Josefovi, sestře Heleně, otci, matce a babičce Heleně z Hronova, k níž jezdili na prázdniny.

Další zajímavostí byly zmínky o ženách spisovatele (studentce Věře Hrůzové, herečce Olze Scheinpflugové - pozdější manželce), jeho cestách po Evropě, zálibě ve fotografování, zahradničení a psaní. V jeho vinohradském domě se scházeli tzv. pátečníci, debatní klub intelektuálů (například T. G. Masaryk, Edvard Beneš, Eduard Bass, Karel Poláček, Vladislav Vančura, Václav Rabas, Jan Masaryk a další osobnosti). S Olgou Scheinpflugovou se oženil v roce 1935 (ve svých 45 letech), zemřel na zápal plic 25. 12. 1938.

HODNOCENÍ: Přednáška byla velmi zajímavá a poučná. Paní, která ji vedla, znala spoustu informací o rodině Čapkových. Proto tuto přenášku hodnotím velice kladně.

Roman Jaroš

Přednáška o Karlu a Josefu Čapkových