Projekt Holocaust 2014

17. 06. 2014

Ve dnech 17. - 18. 6. 2014 proběhly na naší škole projektové dny pod názvem „Holocaust - tragédie lidstva“. Jejich cílem bylo nejen seznámit žáky i veřejnost s historií holocaustu, ale také upozornit na nebezpečí narůstající xenofobie a rasismu ve společ-nosti

První den projektu se žáci 6. - 9. třídy seznámili s židovskými dějinami, tradicemi a zvyky, s kořeny, průběhem a důsledky holo-caustu, s deníkem Anny Frankové (6. - 7. tř.) a také s tzv. popírači holocaustu (8. - 9. tř.).

Druhý den si žáci vybírali skupinu podle vlastního zájmu. Ve „výtvarném ateliéru“ nejprve pracovali s kresbami terezínských dětí, poté vytvářeli vlastní tematické leporelo. V „opeře Brundibár“ se nejdříve seznámili s dějem této dětské opery, poté ji zhlédli v provedení dětského divadelního souboru. Práce v této skupině byla zakončena promítnutím filmu „Poslední vlak“, zachycujícím osudy několika berlínských Židů v transportu do Osvětimi. Třetí skupina pod názvem „holocaust v literatuře“ nejprve zhlédla film „Smrt krásných srnců“, poté následovala prezentace na téma „strůjci holocaustu“. Seminář žáci zakončili prací s literárními ukázkami z tvorby terezínských vězňů.

Seminář „Terezín“ se zabýval místem Terezína v „konečném řešení židovské otázky.“

Po prezentaci a videu o Terezíně následovala práce s textem Norimberských rasových zákonů. Závěr byl věnován dokumentárnímu snímku V. Jasného s příznačným názvem „Peklo na zemi.“ Poslední skupina „tábory smrti“ se podrobněji věnovala koncentračním a vyhlazovacím táborům. Úvod tvořila prezentace s pracovními listy, následovaly fotografie z tábora Osvětim a na závěr práce s dokumenty - transportními seznamy, kartotéčními lístky, fotografiemi, obrázky, protižidovskými nařízeními, vzpomínkami vězňů atd.

Součástí projektu byly i tematické nástěnky, které budou moci žáci i veřejnost zhlédnout až do konce školního roku.

Projektové dny byly pro žáky velmi přínosné. Nejenže se dozvěděli spoustu informací, ale také si domů odnesli pracovní listy a kopie dokumentů, které jim poslouží jako zdroj poučení a motivace pro další vzdělávání v dané oblasti.

Na projektové dny naváže jednodenní vzdělávací seminář v Památníku Terezín, který proběhne ve čtvrtek 26. 6. 2014.

Děkuji všem pedagogům a žákům, kteří se na projektu podíleli.

       Mgr. Petra Hrůzová, vyučující dějepisu

Projekt Holocast 2014