Okresní kolo chemické olympiády

05. 03. 2019
Okresní kolo chemické olympiády kategorie D se konalo v Rakovníku v úterý 5. března a z naší školy se ho zúčastnil jediný zástupce – Tomáš Tran z 9. třídy. Připojil se tak k vybraným žákům ze ZŠ Nové Strašecí (5) a 2. ZŠ Rakovník (4) a v těžké konkurenci obsadil konečné 6. místo.

Tomáš o soutěži napsal:

Chemie je předmět, který u žáků nepatří mezi nejoblíbenější. Jenže bez ní bychom dnes neměli spoustu skvělých věcí. Je nepostradatelná a ve svém experimentování krásná. Proč se o tom zmiňuji?

Dlouhé roky se žádný z žáků jesenické školy neodhodlal k tomu, aby zúročil své znalosti v chemické olympiádě. Proto jsem se začal připravovat, abych se jí mohl zúčastnit. V úterý 5. 3. 2019 jsem odjel s panem ředitelem Konířem do Rakovníka, kde se v budově GZW konalo okresní kolo této soutěže. Začalo informacemi o organizaci a vlastním průběhu. V první části pak bylo zadáno šest teoretických úloh, na jejichž vypracování jsme měli 90 minut čistého času. Hlavním tématem byly plyny. Praktická část olympiády již probíhala v laboratoři. To se mi líbilo více, protože jsem si mohl vyzkoušet práci opravdového chemika.

Se soutěží jsem se rozloučil s dobrými pocity. Podle mého názoru se povedla a já bych ji chtěl doporučit každému, koho chemie baví a chtěl by si vyzkoušet zajímavé pokusy. 

výsledky (pdf)