Rakovnický den se záchranáři

26. 04. 2017
Ve středu 26. dubna se na hřišti sportovního areálu 3. ZŠ Rakovník konal první ročník Rakovnického dne se záchranáři.

Na této velké akci se představily složky státní a městské policie, zdravotnická záchranná služba, zásahová jednotka z věznice Oráčov, kynologická brigáda Středočeského kraje, AČR Žatec a HZS Středočeského kraje. Na průběhu Dne se však aktivně podíleli i žáci 2. a 6. ročníků základních škol, pro které byla připravena soutěž, jíž se zúčastnila i naše třída.

Do Rakovníka jsme přijeli vlakem. Počasí nám vůbec nepřálo, pršelo, takže když jsme přišli k 3. ZŠ, rychle jsme se schovali pod stany. Pořadatelé se nás brzy ujali. Odvedli nás do domků, kde byla převlékárna, kuchyňka pro přípravu horkého čaje a místnost pro soutěžící. Naše družstvo tvořili Roman Bešík, Matěj Duna, Dan Kinský, Markéta Laubrová a Martina Laubrová. Dostali jsme však nabídku utvořit ještě jedno soutěžní družstvo. Chvíli jsme se rozhodovali, ale pak zvítězil sportovní duch a do nového týmu se přihlásily Maruška Duchková, Terka Kejlová, Bára Koudelová a Vlasta Rácová.

Během soutěže plnila družstva šest úkolů se zaměřením na ochranu obyvatelstva, požární ochranu, první pomoc, běžná rizika a zručnost při shazování kuželek srolovanou hasičskou hadicí, což nám činilo největší problémy. Nejlépe si vedli žáci 2. ZŠ Rakovník, kteří obsadili první místo v obou kategoriích.

Naše dva týmy se umístily na posledním a předposledním místě. Sice jsme nevyhráli, ale rozhodně jsme si to užili, a to i přes nepřízeň počasí. Právě počasí se nejspíš podepsalo pod malou (téměř žádnou) účastí veřejnosti, pro kterou byla akce určena. My se však už těšíme na její příští ročník!

Napsala Vlasta Rácová, VI. třída

Redakčně upraveno

Soutěž Rakovnický den se záchranáři