Ekologická soutěž Rakovník 2015

21. 04. 2015

V úterý 21. dubna se v botanické zahradě v Rakovníku konala ekologická soutěž ke Dni Země. Zúčastnili jsme se jí i my, a to ve třech věkových kategoriích – nejmladších, mladších a starších žácích.

Na úvod promluvil starosta Rakovníka a popřál všem zúčastněným hodně štěstí. Poté se skupiny rozešly na určená místa a začalo se soutěžit na téma ekologie a životní prostředí. Pracovalo se ve dvojicích a otázek bylo dvacet. Po této části se mladší žáci odebrali do domu dětí a mládeže, kde si zahráli Ekoriskuj a obsadili v této týmové soutěži skvělé 1. místo
(T. Tran, D. Dostál, D. Lekeš a M. Růžička). Starší si měli vyslechnout přednášku o CHKO Křivoklátsko, která se ale bohužel nekonala. Když se pak mladší vrátili do botanické zahrady, mohlo se začít s vyhodnocením soutěže. Mezi mladšími se umístili na 2. místě Matěj Růžička a Tomáš Tran, ze starších obsadily 1. místo Jolana Ťažiarová a Adéla Hronová.

Symbolickou tečkou za programem byla procházka po naučné stezce Rakovník. Úvodní panel stezky stojí před rakovnickým hřbitovem, kde nás rak Čenda seznámil s tím, co nás na trase čeká. Trasa stezky vede vzhůru mezi hřbitovy, kde nás naučná cedule informovala o živočiších hřbitovů a o pomníku rakovnickým rodákům – operním pěvcům Buriánům. Nejvyššího bodu stezky jsme dosáhli u vodojemu, odkud byl krásně vidět Louštín a hlavačovská pískovna. V přírodní rezervaci Tankodrom jsme si odpočinuli a pak sestupovali dolů opuštěnými starými ovocnými sady ke kostelu sv. Jiljí. Zde nás informační cedule upozornila na výskyt vzácného korýše listonoha letního, který vzhledem trochu připomíná vyhynulého trilobita. Pak následoval už jen návrat do Jesenice.

Napsala Eva Konířová (VIII. třída), doplnila Mgr. Vlastimila Knappová

výsledky (.xls)

článek v Rakovnickém deníku

Ekologická soutěž Rakovník 2015