Mladí lidé v evropských lesích

15. 04. 2014
Vše začalo tím, že naše skupina ve složení Vašek Hron, Petra Sunkovská a Šárka Hudčeková sepsala krátkou knihu o podbořánském lese.

Vytvoření knihy bylo vstupním úkolem, který nám zajišťoval účast v soutěži „Mladí lidé v evropských lesích“ (Young People In European Forests). Asi týden po odeslání práce přišel e-mail zhruba v tomto znění: „Kniha se vám povedla, proto vás zveme k účasti v regionálním kole soutěže, které proběhne na České zemědělské univerzitě v Praze.

Do Prahy nás v úterý 15. 4. doprovodila paní učitelka Lacinová. Cestou jsme se ještě připravovali, a pokud jsme něčemu nerozuměli, paní učitelka nám vše ochotně vysvětlila.

V budově Fakulty lesnické a dřevařské ČZU se nás pak ujala jedna vlídná paní, organizátorka soutěže. Překvapilo nás, že se v regionálním kole utkala jen dvě družstva.

Po slavnostním zahájení soutěže jsme začali vyplňovat test, jehož součástí byly kromě otázek i křížovky a hlavolamy, dokonce i anglické termíny týkající se lesa. Po testu a krátké přestávce následovala poznávačka dřevin, lesních zvířat a staveb v lese. Okruh otázek byl velmi široký, a tak jsme se trochu obávali konečného vyhlášení výsledků. Naštěstí vše dopadlo na výbornou a my si
v Praze zajistili nejen prvenství, ale i postup do národního kola této soutěže.

Napsal Václav Hron, IX. třída

Mladí lidé v evropských lesích