Soutěž Lidice pro 21. století

Soutěž Lidice pro 21. století
12. 06. 2014

Ve dnech 20. – 24. dubna 2014 proběhlo druhé – finálové kolo mezinárodní vědomostní soutěže „Lidice pro 21. století.“

Soutěž, kterou každoročně vyhlašuje Památník Lidice, Ústav pro studium totalitních režimů a Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze, je určena dětem a mládeži z celého světa ve věku 10 – 19 let. Jejím cílem je přispět k uchování památky občanů středočeské obce Lidice, zavražděných nacisty v červnu 1942, a k prohlubování znalostí nejmladší generace o historických událostech vztahujících se k 2. sv. válce a k fašistickým totalitním režimům 20. století.

Do soutěže se již tradičně zapojuje také naše škola.

Letošní, v pořadí devátý, ročník přinesl skvělý úspěch Radima Měchury z 9. třídy, který ve velké konkurenci základních škol a gymnázií (celkem 1186 soutěžících) získal ve své kategorii 1. místo. Nejenže nejlépe vypracoval oba vědomostní testy, ale navíc jeho literární práce na téma „Jaká Země byla, jaká Země bude?“ patřila mezi ty, které nejvíce zaujaly odbornou porotu.

Radim se proto zaslouženě zúčastnil slavnostního předávání cen, které proběhlo 12. 6. 2014 v Praze na Žofíně. Ocenění převzal z rukou místopředsedy Senátu PČR Přemysla Sobotky, ministra školství Marcela Chládka, pražské radní Ludmily Štvánové a plk. Eduarda Stehlíka. V hledišti vedle oceněných jednotlivců i škol usedli zástupci poroty v čele s jejím předsedou, plk. Stehlíkem, přeživší lidické děti a starostka obce Lidice.

Exkluzivní video z paláce Žofín.

Po předání ocenění finalistům a vítězům obou věkových kategorií soutěže i autorům oceněných literárních prací přečetli herci Alfréd Strejček a Máša Málková dvě z vítězných prací za hlubokého ticha celého sálu. Poté Přemysl Sobotka poděkoval Památníku Lidice za dlouholetou skvělou práci s mládeží a ministr Marcel Chládek hovořil o roli pedagogů při přibližování naší historie studentům. Následně rozezněly Žofín skladby z muzikálu Pomáda.

Ze Žofína se studenti a pedagogové odebrali na výletní loď, aby si prohlédli krásy Prahy z Vltavy. Ti nejlepší z nejlepších, tedy i Radim Měchura, vpodvečer odjeli do Senátu, kde si prohlédli historické budovy s odborným výkladem. Na závěr návštěvy je přijal místopředseda Senátu Přemysl Sobotka, který studenty odměnil pamětními listy a pohovořil s nimi o vztahu k historii a jejich plánech do budoucna.

Jako vítěz své kategorie obdržel Radim kromě spousty věcných cen také hlavní cenu soutěže – skleněnou lidickou růži. Navíc se zúčastnil třídenní odborné exkurze do Lidic, Letů u Písku a Husitského muzea v Táboře, která proběhla ve dnech 15. – 17. června.

Radimovi ještě jednou blahopřejeme a děkujeme za výbornou reprezentaci školy v této soutěži. Skvělý výsledek je nejen nejlepší motivací pro další soutěžící, ale také důkazem, že naše škola v konkurenci dalších základních škol i odpovídajících ročníků víceletých gymnázií nejenže obstála, ale dokonce je předčila.

Více informací o soutěži, konečné výsledky, tiskovou zprávu i fotografie z předávání cen lze nalézt na adrese www.lidice21.cz

Mgr. Petra Hrůzová, vyučující dějepisu

Lidice pro 21. st.

Autorem fotografie Radima s B. Sobotkou je Martin Vlček.