soutěž YPEF - Mladí lidé v evropských lesích 2016

16. 03. 2016
YPEF (Young People in European Forests) je mezinárodní znalostní soutěž, jejímž cílem je zlepšit obecné povědomí o významu lesů a zdůraznit význam lesnictví v současné době.

Na letošní 6. ročník této soutěže se s paní učitelkou Knappovou vypravila i naše dívčí skupinka v sestavě Eva Konířová, Simča Šindlerová a Barča Svatoňová.

Z Jesenice jsme vyjely vlakem v šest hodin ráno směrem na Rakovník a poté na Prahu. V hlavním městě hned začaly komplikace s dopravou. Vypadalo to, že autobus bude mít velké zpoždění, a tak jsme přestoupily na tramvaj a díky tomu jsme na Českou zemědělskou univerzitu v Praze dorazily včas.

Všichni účastníci regionálního kola byli nejprve přivítáni a potom se začalo soutěžit. Úvodní test měl 20 otázek. Zvládly jsme je dobře a po občerstvení pokračovaly poznávačkou rostlin a živočichů. Nebylo to ale tak jednoduché, jak jsme si zpočátku myslely. Mezi soutěžními předměty se objevily kupříkladu šišky nebo lebka. Věděly jsme však dost na to, abychom mohly uvažovat o dobrém umístění.

Blížilo se vyhlášení a naše napětí stoupalo. Nakonec jsme z deseti výprav skončily třetí, což nás velmi potěšilo. Získaly jsme krásné ceny: propisky, zápisníky, „placky“ a samozřejmě diplomy. Soutěž se nám moc líbila.

Napsala Barbora Svatoňová, IX. třída

soutěž YPEF 2016