Výlet 6. třídy 19. 6. 2014

19. 06. 2014

Ve čtvrtek 19. června 2014 se vypravila na školní výlet i naše třída. Cílem byla prohlídka dvou obrovských kamenů, které se jmenují Dědek a Bába.

Sešli jsme se na vlakovém nádraží v Jesenici, kde nám paní učitelka Valešová koupila jízdenky. Když přijel vlak, nasedli jsme a dojeli do Blatna. Zde bylo třeba přestoupit na spoj do Žihle, odkud jsme se pak vydali pěšky k prvnímu z kamenů – Dědkovi. Jde o obrovský žulový balvan o šířce 12 m a výšce 6 m. Je jasné, že jsme ho řádně prozkoumali.

O pár stovek metrů dál leží Bába. To je kámen podobných rozměrů (na výšku má asi 4 m), avšak jiného tvaru, který byl přístupnější našemu šplhání. Oba balvany, Dědek i Bába, jsou od r. 1933 chráněné.

Rovněž jsme se domluvili, že bychom se mohli někde vykoupat. Za tímto účelem jsme došli k tzv. Plivátku, kde však voda byla hrozně červená. Někteří z nás se však kvalitou vody nenechali odradit a vykoupali se.

Cestou zpět na nádraží jsme se zastavili u památníku vězňů zahynulých na pochodu smrti z transportu v dubnu a květnu roku 1945, který se nachází v sousedství žihelského hřbitova. Výlet se nám moc líbil, za což děkujeme paní učitelce Valešové a paní učitelce Hrůzové.

Napsala Kateřina Jančová

Výlet 6. třídy 19. 6. 2014