Čertí škola 4. 12. 2006

04. 12. 2006

Ze zápisků žáků paní učitelky Jany Doležalové

Již v listopadu jsme se dozvěděli od paní učitelky, že 4. prosince bude celé dopoledne probíhat na prvním stupni tzv. čertí škola. Všichni jsme si na ten den měli připravit masku čerta. Každý se moc těšil, i když nebylo jasné, co můžeme od čertí školy očekávat.

Konečně nastalo pondělí 4.12. Přišli jsme do školy v maskách pekelníků, s ušpiněnými obličeji, ale s dobrou náladou. Na chodbě už na nás čekala paní učitelka se vstupenkami do čertí školy. Navzájem jsme si okukovali masky – z některých šel opravdu strach. Pak se ozval zvonek a my se konečně dozvěděli, jak bude netradiční dopoledne probíhat. Ještě se ale musíme zmínit, že jsme měli připraveny čertí desky, které jsme si předem namalovali a do kterých jsme si vkládali „stvrzenky" za splněné úkoly.

Hned první hodina nás čertovsky rozpálila. Mohly za to zejména zapeklité otázky z matematiky. Ovšem ani úkoly z vlastivědy, kdy jsme se museli orientovat v čertovské mapě, nebyly jednoduché. Takové hledání Kopýtkova, Čertova jezera, Hradu Roháku, Luciferovy jeskyně a dalších ďábelských míst vyžadovalo značné úsilí. Rovněž úkoly z českého jazyka, výtvarných dovedností (puzzle, které jsme nejprve vybarvili, potom rozstříhali a nakonec znovu složili), všeobecný test a další „nástrahy" nám opravdu pěkně zatopily.
Samostatnou kapitolou čertí školy byla prověrka čertí obratnosti. Zahrnovala hod na cíl, vsoukání do pytle, skok z místa a uzlování. Každý, kdo úkol splnil, obdržel papír s razítkem. Tyto „stvrzenky" jsme pak poslední hodinu odevzdali v připravených deskách.

Následující den proběhlo vyhodnocení. Provedli ho další čerti, kterých, když jsme je na chodbě zahlédli, jsme se docela báli. Když se pak ozvali za dveřmi třídy, skoro jsme ani nedýchali. Pak jejich smečka vtrhla do třídy a jednoho po druhém nás volala k tabuli. Čerti se nás ptali, zda jsme zlobili, nebo nezlobili, zda jsme snaživí apod. Pak nám předali čertí vysvědčení i s našimi deskami.

Čertí škola se nám moc líbila a určitě na ni budeme dlouho vzpomínat. Zažili jsme v ní spoustu překvapení a legrace.

Žáci IV. třídy

Čertí škola 4. 12. 2006