KMD: Divadlo V Dlouhé – Lhář

KMD: Divadlo V Dlouhé – Lhář
13. 01. 2014
Další výlet Klubu mladého diváka se uskutečnil v pondělí 13. ledna 2014. Tentokrát jsme se seznámili s pražskými židovskými synagogami a zhlédli představení „Lhář“.

Synagogami a Starým židovským hřbitovem nás provázel starší průvodce, který mluvil o zajímavé židovské historii. Trošku nám vadilo, že jsme neměli více času projít si celé prostory synagog. 

Nejdříve jsme si prohlédli Maiselovu synagogu, kde byly k vidění koruny na Tóru a model ghetta, a poté navštívili synagogu Pinkasovu, na jejíchž stěnách bývala napsána jména českých a moravských Židů, zavražděných v koncentračních táborech. Oběti holocaustu připomíná rovněž stálá expozice dětských kreseb z koncentračního tábora Terezín. Nedaleko Pinkasovy synagogy stojí Starý židovský hřbitov, kde se nachází téměř 12 000 náhrobních kamenů. Zajímavé je, že kvůli nedostatku místa na hřbitově byli Židé pohřbíváni do několika vrstev nad sebou. Na tomto místě je pochován i slavný rabi Löw (zemřel roku 1609), který podle pověsti vytvořil umělou bytost – Golema. Jsou zde však pohřbeni i jiní významní pražští Židé, například primas Židovského města pražského Mordechaj Maisel. 

V těsném sousedství Starého židovského hřbitova se nachází Klausová synagoga. Ale pozor, nejmenuje se podle pravicového exprezidenta ČR Václava Klause, jak by se mohlo zdát! Její název je odvozen z německého slova „Klaus“ ve významu „malá budova“. Zde jsme mohli mimo jiné spatřit i originál židovské Tóry (židovská náboženská kniha). 

Nedaleko od Klausové synagogy je Obřadní síň, kde jsme se dozvěděli podrobnosti o pohřbívání Židů. Po chvilce chůze jsme se pak dostali před nejstarší pražskou synagogu - Staronovou. Jelikož je stále činná, museli mít chlapci na hlavě nějakou pokrývku. Většina z nás si vybrala modrou jarmulku, kterou jsme si pak mohli odnést na památku domů. Ke Staronové synagoze se váže i řada pověstí. Jedna z nich praví, že zde rabi Löw uložil na půdě svého Golema. Poslední synagogou, kterou jsme
v Praze navštívili, byla Španělská synagoga. Je postavena v maurském slohu a slouží k pořádání koncertů. 

Po krátkém občerstvení v McDonaldu‎ jsme se přesunuli do Divadla V Dlouhé, abychom zde zhlédli představení „Lhář“ od Carla Goldoniho. Hlavní roli ztvárnil Jan Vondráček, který za postavu Lelia získal Cenu Alfréda Radoka za mužský herecký výkon roku.   Co dodat na závěr? Výlet se zdařil a představení se nám také líbilo. Už se moc těšíme na další, tentokrát březnový. 

Napsali: Milan Ondič a Roman Jaroš, VIII. třída

 

KMD: Divadlo V Dlouhé – Lhář