Dějepisná exkurze do Terezína

26. 06. 2014

Dějepisná exkurze do Terezína, která navazovala na projektové dny „Holocaust - tragédie lidstva“, se uskutečnila den před rozdáním vysvědčení, tedy ve čtvrtek 26. 6. 2014.

Od školy jsme odjížděli v 6:45 a do Terezína přijeli kolem půl deváté. Autobus nás zavezl přímo před Muzeum ghetta, kde na nás čekal pan průvodce. Nejprve nám pustil nacistický propagandistický film z r. 1944 s názvem „Město darované“ (asi 10 min.) a poté došlo na otázky. Ty jsme všichni dobře zodpověděli. Následně jsme se rozdělili do dvou skupin (1. skupina - žáci 5. - 7. třídy s paní učitelkou Šikovou a paní učitelkou Valešovou; 2. skupina - žáci 8. a 9. třídy s paní učitelkou Hrůzovou) a vydali se na komentovanou prohlídku bývalého ghetta (odborný průvodce).

Náš průvodce - Mgr. Jiří Kleker -  nám ukázal „heim“ chlapců a potom nás zavedl na náměstí s majestátním kostelem, kde jsme se dozvěděli zajímavé informace o historii ghetta. Byla velmi poučná a smutná. Také jsme nahlédli do tajné synagogy a pokojů. Synagogu poničila povodeň v roce 2002, ale pokoje v patře živlu odolaly. Byly velmi úsporně vybavené - od oblečení až po hrnce a náčiní. Když jsme si vše prohlédli, zamířili jsme k bývalé vlečce z Bohušovic nad Ohří, kam byli zpočátku přiváženi Židé deportovaní do Terezína. Nakonec následovala prohlídka ženských pokojů.

Mladší žáci odešli na náměstí, kde se seznámili s historií města. Poté si prohlédli starou vlečku a pak se odebrali do kolumbária. Všichni jsme se nakonec setkali v jídelně na výborném obědě (vývar, americké brambory, přírodní vepřový plátek a tatarka).

Po obědě se naše skupina vrátila do Muzea ghetta a pracovala zde ve workshopu nazvaném „Efekt přihlížejícího“ (povídali jsme si o přihlížení, např. vražda, krádež, ale i kino, divadlo apod.). Mladší zůstali v budově Magdeburských kasáren, kde zkoušeli napodobeninu ženského pokoje. Poté se přesunuli na půdu a pracovali s textem.

Skupiny se opět sešly u Malé pevnosti a pak odděleně pokračovaly v prohlídce této bývalé policejní věznice pražského gestapa (opět s odborným průvodcem). Ta zahrnovala Muzeum Malé pevnosti, ubikace vězňů, samotky. Do jedné z nich (s číslem 2, to je ta temná) nás pan průvodce dokonce zavřel. Nahlédli jsme také do cely, v níž byl vězněn atentátník ze Sarajeva - Gavrilo Princip, který v roce 1914 zavraždil rakouského následníka trůnu Františka Ferdinanda d´Este s manželkou. Exkurze pokračovala prohlídkou sprch a umýváren (bývalá uhlírna). Rovněž jsme sestoupili do temných podzemních chodeb a vyšli u popraviště. Následovala prohlídka pozůstatků masového hrobu (těla zakopaná do země), ubytoven komand SS (bazén, kino, …) a dalších vězeňských ubikací a samotek. Zájemci mohli navštívit i III. (ženský) dvůr a další expozice (obrázky, koncentrační tábor Litoměřice, velitelé Malé pevnosti, …).

Tím byl náš bohatý program naplněn. Děkuji paní učitelce Hrůzové za přípravu této exkurze a paním učitelkám Valešové a Šikové za doprovod.

                                                                     Napsal Roman Jaroš, VIII. třída

Dějepisná exkurze do Terezína