Naučná stezka Jesenicko na kolech: 7. tř.

18. 09. 2014

Ve čtvrtek 18. září se naše sedmá třída vydala na kolech po trase naučné stezky Jesenicko. Než jsme v osm hodin vyjeli z nádvoří školy, dostalo se nám nezbytného poučení, jak se máme jako účastníci silničního provozu chovat. Na informační tabuli na hrázi Velkého rybníka jsme si prohlédli mapu a řekli si, kudy pojedeme.

První vynucená zastávka nás čekala v Blatně, kde se Vláďovi Maršíkovi porouchalo kolo. Paní učitelka Valešová proto zavolala svému manželovi, který přijel a Vláďovi kolo opravil. V další vesnici měli kolizi Kuba a Michal, ale nic vážného to nebylo. V místní prodejně jsme si zakoupili občerstvení a pak zamířili do Velečína, kde jsme navštívili kostel a nakoukli do márnice. Naše cesta pak pokračovala vcelku nerušeně až k Petrohradu. Před obcí se však Pavlovi Sunkovskému uvolnil měřič kilometrů, a jak se chtěl pro něj vrátit, zabrzdil. To už ale neubrzdil Vláďa, a tak se lehce srazili. Naštěstí se opět nikomu nic nestalo. Samozřejmě jsme se zastavili na petrohradské zřícenině a také u starého stromu, do jehož dutiny se nás vešlo celkem šest. Škoda, že ne sedm, jako když jsme objímali strom, kterému je tisíc let!

V Petrohradu jsme zašli do místní pizzerie. Koupili jsme si pizzu a trochu si odpočinuli. Cestou zpět už k žádné vynucené ani nevynucené zastávce nedošlo, a tak jsme do Jesenice dorazili v pořádku a plni dojmů. Tím bych chtěla za naši třídu poděkovat paní učitelce Valešové, p. uč. Knappové a p. uč. Knappovi za hezkou exkurzi.

Napsala Katka Jančová

Hodnocení exkurze

Exkurze po NS se zúčastnilo 16 sedmáků, což je (ve srovnání s ostatními předchozími třídami) hodně. Oproti jiným rokům, jsme jeli trasu NS opačně - směrem na Krtské skály a teprve potom na Petrohrad.

Po sportovní stránce byla tato skupina poměrně zdatná, zdolali jsme 28 km - v terénu a s velkým převýšením. V čele pelotonu se pohybovali nejčastěji Daniel Braun a Pavel Sunkovský, kteří již mají zkušenosti s cyklozávody. Rovněž tak i Michal Bešík a Martin Pokorný. Vědomosti nabyté na trase naučné stezky prověřil pracovní list.

Trochu stínu na jinak poklidnou exkurzi vrhají zbytečné pády z kola. Naštěstí, až na nějaké škrábance, vše dopadlo dobře. Ne všichni totiž jezdí bezpečně - nedodržují dostatečnou vzdálenost, nepřizpůsobují rychlost jízdy terénu, riskantně předjíždějí, i když jim neustále připomínáme pravidla bezpečné jízdy. Tím ohrožujete nejen sebe, ale také ostatní cyklisty -  Kubo, Honzo, Michale, Martine, Pavle, Vláďo!

Co se týče počasí, tak nám přálo. Dopoledne byla sice ještě mlha, ale po obědě jsme si užívali sluníčka. I přes již zmíněné pády se exkurze zdařila. Děkuji Milanu Valešovi za zprovoznění kola Vláďovi. 

Mgr. Vlastimila Knappová  

Naučná stezka Jesenicko: 7. tř.