KMD - Divadlo ABC: Bylo nás pět

29. 09. 2014

První divadelní představení ve školním roce 2014/2015 zhlédli členové jesenického Klubu mladého diváka v pondělí 29. září 2014 v pražském Divadle ABC, jehož herci představili divákům svéráznou adaptaci knihy Karla Poláčka „Bylo nás pět“. Doprovodnými akcemi byly prohlídky výstav na Pražském hradě a procházka Zlatou uličkou.

 Po příjezdu do Prahy jsme zamířili k majestátnímu Hradu, který již z dálky vystupoval z mlhy. Než jsme vstoupili hlavní bránou na první nádvoří a poté Matyášovo bránou na druhé nádvoří, prošli jsme kolem Schwarzenberského paláce a sochy prvního československého prezidenta T. G. Masaryka na Hradčanském náměstí. Z druhého nádvoří vedla naše cesta do Obrazárny Pražského hradu, kde jsme si prohlédli výstavu prací renesančních a barokních umělců. Byly zde k vidění obrazy německého malíře Hanse von Aachena i českého představitele vrcholného baroka Petra Brandla. Bavilo nás porovnávat náměty renesančních umělců (řečtí bohové, slavnosti…) a těch barokních (Ježíš Kristus, Madona, biblické náměty…). Následovala výstava s názvem „Poklady staré Číny“, kde, jak napovídá název, jsme měli příležitost obdivovat unikátní předměty ze starověké Číny. Byly zde vystaveny oděvy čínských žen, náramky, vázy, sochy bohů, bůžků a zvířat a mnoho dalších zajímavých věcí. Mě nejvíce zaujala hliněná postava klečícího bojovníka, který je součástí terakotové armády čítající přes 8 000 detailně ozdobených soch. Prošli jsme též slavnou Zlatou uličkou, kde jsme si prohlédli husitské zbraně, brnění středověkých rytířů nebo třeba obydlí kořenářky. Ještě jsme pro-zkoumali interiér pevnostní věže Daliborky, jejímž prvním vězněm byl mladý vladyka Dalibor z Kozojed.

Po rozchodu, který většina využila k občerstvení ve fast foodu a odpočinku, dospěl výlet do posledního bodu našeho programu – představení „Bylo nás pět“ v Divadle ABC. Mě osobně však toto představení zklamalo. Možná to bylo i únavou, ale děj mě prostě nebavil. Občas se objevila nějaká vtipná scénka, ale hra působila někdy nesmyslně a v neshodě s předlohou.

Náročný den v Praze poté skončil. Nastoupili jsme do autobusu a opět bohatší o nové zážitky vyjeli směrem k domovu. 

 Napsal Milan Ondič, IX. třída

KMD - Divadlo ABC: Bylo nás pět