Exkurze do Doosan Škody Power a Techmanie Plzeň: 4. a 9. tř. - projekt Člověk a jeho svět (CZ.1.07/1.1.32/01.0034)

18. 11. 2014

OPVK_hor_zakladni_logolink_RGB_cz.jpg

Exkurze do Doosan Škoda Power a Techmania Science Center v Plzni se konala 18. listopadu 2014 a zúčastnily se jí 4. a 9. třída ŽŠ a MŠ Jesenice.

Odjezd od školy byl v 7:45. V autobuse si čtvrťáky přepočítaly paní učitelky Řehořová a Lacinová a nás, deváťáky, páni učitelé Koníř a Modrý. Cestou do Plzně jsme si povídali, jak to asi v té Škodovce bude vypadat.

Do Plzně jsme přijeli v 9:30, ale cesta do středu města trvala ještě čtvrt hodiny. I tak jsme do Doosan Škoda Power dorazili včas. Na místě jsme se rozdělili na čtyři skupiny: dvě skupiny čtvrťáků a dvě skupiny deváťáků (holky a kluci). Na recepci ve Škodovce jsme si na hlavu nasadili síťku, helmu a brýle - vše kvůli bezpečnosti. Poté nás průvodci odvedli do haly. Dozvěděli jsme se, že se zde vyrábějí turbíny do elektráren a že je Doosan Škoda Power jeden z pěti nejsilnějších světových výrobců turbín. Vše jsme si prohlédli a udělali si názornou představu, co taková specializovaná výroba obnáší.

Po zajímavé exkurzi v Doosan Škoda Power nás autobus odvezl do Techmania Science Center ve zrekonstruované tovární hale a planetária. V Techmanii bylo k vidění mnoho technických exponátů a pokusů s elektřinou, teplem, zvukem, gravitací apod. Mně osobně se tam moc líbilo. Každou hodinu zde probíhala nějaká show. Já jsem absolvoval show se zvukem, kde jsem se dozvěděl mnoho zajímavých informací o zvuku, a všichni jsme si nějaké pokusy i vyzkoušeli (například jsme si zahráli na „trubice“ známou píseň „Ovčáci, čtveráci“). Poté jsme se odebrali do 3D planetária. Také zde bylo mnoho věcí k vyzkoušení, kupříkladu jakou by měl kdo tíhu na planetách sluneční soustavy, nebo ukázka různých druhů záření. Nakonec nám promítali na kulovou plochu různé planety a povyprávěli o planetě Zemi. Po přednášce jsme se všichni odebrali k autobusu, který s námi zamířil k domovu.

Cesta autobusem se však nečekaně zkomplikovala. V Plasích, v ostré zatáčce, vyšetřovali policisté autonehodu, což znamenalo asi dvouhodinové čekání ve frontě aut. Proto se náš řidič rozhodl pro návrat do Kaznějova a objížďkou přes různé vesničky přijet do Plas v místě, kde byla silnice průjezdná. Než se tak stalo, zažili jsme ještě jednu komplikaci, to když jsme míjeli automobil v příkopu. Do Jesenice jsme sice nakonec přijeli o něco později, ale hlavně v pořádku a s novými zážitky.

Hodnotím tuto exkurzi jako velmi poučnou a děkuji panu učiteli Konířovi za její přípravu.

                                                              Napsal Roman Jaroš, IX. třída

K exkurzi se vyjádřil i Matěj Duna ze čtvrté třídy:

Dne 18. listopadu jely čtvrtá a devátá třída na exkurzi do Plzně. Nejdříve do Škoda Power, kde se vyrábějí turbíny. Ve vrátnici jsme dostali síťku na hlavu, helmu a plastové brýle a pak se rozdělili na skupiny. Skupiny vedené pracovníky továrny se šly podívat, jak se turbíny vyrábějí.  

Po exkurzi ve Škoda Power jsme jeli do Techmanie a planetária. V planetáriu nám promítli film Hluboký vesmír a pak jsme šli ještě na Zalidněnou modrou planetu. V Techmanii jsme mohli hrát různé hry, jezdit na tobogánu, procházet hradním bludištěm, běhat rychleji než kůň, prase, husa, slepice, lenochod apod. Atrakcí tam ale bylo mnohem víc. A pak jsme se vrátili domů. Moc se mi to líbilo.

Napsal Matěj Duna, IV. třída

Exkurze do Doosan Škody Power a Techmanie: 4. a 9. tř.