Exkurze do Muzea pivovarnictví a Techmanie Plzeň: 5. a 8. tř. - projekt Člověk a jeho svět (CZ.1.07/1.1.32/01.0034)

02. 12. 2014

OPVK_hor_zakladni_logolink_RGB_cz.jpgPlzeňská expozice Techmania je velkým lákadlem. Někteří žáci z naší školy si ji už prohlédli a v úterý 2. prosince přijela do Plzně i naše 5. třída spolu s 8. třídou.

fotogalerie - 8. třída v Techmánii

Nejprve se zmíním o Pivovarském muzeu, které žáci páté třídy také navštívili. Dozvěděli jsme se zde spoustu nových informací, a to v rámci výukového programu, který se jmenuje Zapomenutá řemesla. Dělat taková řemesla dalo docela velkou práci! Povídali jsme si o povoznictví, ledařství, sladovnictví, kovářství, bednářství apod.

Povoznictví. V minulosti obstarávali dopravu formani. Naložený vůz táhly někdy i tři páry koní. Na cestě strávili formani často i několik dní.

Ledařství. Ledaři vytěžili v zimě z rybníka nebo řeky led a uložili ho do dobře izolované místnosti, kde vydržel do příští zimy. Led se samozřejmě používal k chlazení surovin. Ledaři používali speciální boty s porážkou zesílenou dřevem.

Sladovnictví. Sladovnictví se zabývá výrobou sladu, který je hlavní surovinou pro výrobu piva. Sladovníci proto patřili k nejváženějším řemeslníkům. Museli pracovat velmi pečlivě, jinak by byla celá várka piva zkažena. Část pivovaru, ve které probíhá kvašení piva, se nazývá spilka.

Kovářství. Kovářství patřilo k nejvýznamnějším řemeslům. Kováři vyráběli ze železa spoustu potřebných předmětů a často zastupovali i jiné profese, například ve středověku trhali zuby místo lékařů.

Bednářství. Bednáři pracují se dřevem. V prostředí pivovarů vyráběli zejména sudy, kádě, džbery a nejrůznější nářadí pro každodenní používání.

fotogalerie - 5. tř. v Pivovarském muzeu

Návštěvou Techmanie jsme se ocitli v moderní době. Paní učitelky Vlastimila Knappová a Anna Lacinová nás rozdělily na dvě skupiny, které si prošly všechna stanoviště. Vedli nás Míra a Terka, kteří zde již předtím byli. Všude na nás čekaly nejrůznější atrakce, u kterých jsme se báječně bavili. Moc se mi tam líbilo!

Také planetárium v sousední budově bylo super. Jde o první 3D planetárium v České republice. Zhlédli jsme tu působivé filmy „Krásy vesmíru“ a „Jsme vetřelci“. Samozřejmě jsme si prošli i všechny ostatní prostory planetária. Byl to moc krásný výlet!

Napsala Veronika Dunová, V. třída

Fotogalerie - 5. tř. v Techmanii Plzeň

Program v Pivovarském muzeu byl doplněn pracovními listy, které si děti průběžně vyplňovaly. Výklad byl zajímavý, krom expozic muzea jsme navštívili i vícepatrové sklepy, kde sice byla zima (není divu, vždyť zde bývala lednice), ale dětem se velmi líbily. Nakonec jsme zhlédli krátký film – názornou ukázku, jak se dříve vyráběly sudy.

V planetáriu páťáky uchvátily filmy o vesmíru ve 3D provedení a v Techmanii hodnotili nejlépe stanoviště: „Vodní svět“, „Bludiště“ a „Běh na čas“, kde se snažili překonat rychlost zvířat – slepice, prasete, koně apod.

Děti se dozvěděly spoustu nových informací a rovněž získaly řadu nových zkušeností, neboť si mohly samy všechno vyzkoušet. Návštěvu Techmanie i Pivovarského muzea vřele doporučuji.

Mgr. Vlastimila Knappová