KMD: Divadlo v Dlouhé: Jak jsem se ztratil aneb Malá vánoční povídka

19. 01. 2015

Podruhé ve školním roce 2014/2015 vyrazil jesenický Klub mladého diváka do Prahy, tentokrát na představení „Jak jsem se ztratil aneb Malá vánoční povídka“. Výlet byl doplněn prohlídkou Muzea Bedřicha Smetany a Muzea Karlova mostu.

V pondělí 19. ledna jsme nastoupili do autobusu, který nás odvezl až do Prahy. Naším prvním kulturním zážitkem byla prohlídka Muzea Bedřicha Smetany. Ještě před vstupem do budovy se nám naskytl pohled na racky, s nimiž se někteří žáci podělili o svou svačinu. V samotném muzeu jsme vyslechli několik informací o životě a díle jednoho z nejslavnějších Čechů. Mně se nejvíce líbily ukázky Smetanových děl. Bylo moc krásné pozorovat z okna tekoucí Vltavu, když výstavní místností zrovna zněla stejnojmenná symfonická báseň. Na závěr prohlídky nám na klavír zahrála naše spolužačka Jolana Ťažiarová.  

Z Muzea Bedřicha Smetany jsme se přesunuli do Muzea Karlova mostu. Zde nám paní průvodkyně nejdříve pověděla několik informací o Lucemburcích, zejména o Karlu IV., který nechal jeden z dnešních symbolů Prahy postavit. Viděli jsme též, jak a z čeho se most budoval. Tehdejší stavitelé si jistě zaslouží pochvalu, neboť most z roku 1357 stojí v Praze dodnes. Prohlédli jsme si také modely Karlova a Juditina mostu (ten stál vedle Karlova, strhla ho však povodeň) a nahlédli do sklepení, kde přetrvaly zbytky základů Juditina mostu. Následoval dvouhodinový rozchod, kterého všichni využili k občerstvení nebo nakupování.

Vrcholem našeho výletu bylo představení „Jak jsem se ztratil aneb Malá vánoční povídka“ v Divadle v Dlouhé. Tentokrát se děj odehrával v Praze šedesátých let, kde se malý Pavel o Vánocích ztratil svému tatínkovi a bloudil po městě. Nebylo to však žádné drama, nýbrž komediální revue. Pavlovi se totiž domů vůbec nechtělo a v Praze potkal mnoho zajímavých postav. Celý příběh byl provázen hity šedesátých let, z nichž většina pocházela z divadla Semafor. Představení se mi celkově líbilo. Hráli zde např. Pavel Tesař (v roli malého Pavla), Jan Vondráček nebo Magdalena Zimová.

Výlet se tedy vydařil a my, plni nových zážitků, jsme po 19. hodině dorazili domů.

Napsal Milan Ondič, IX. třída

Muzeum Karlova mostu