Zlatý list Křivoklát

16. 04. 2015

Měsíc duben se přehoupl do své druhé poloviny a pozval školy na tradiční přírodovědnou soutěž Českého svazu ochránců přírody „Zlatý list“. Její 43. ročník se konal v Křivoklátu ve čtvrtek 16. dubna.

S paní učitelkou Knappovou a paní Dostálovou jsme cestovali nejprve vlakem do Rakovníka a pak z Rakovníka autobusem do Křivoklátu. Nato bylo třeba zdolat velký kopec, abychom se dostali na místo, kde se akce konala. Tam nás všechny přivítali fanfárou.

Na soutěžní stezce byly pro nás připraveny tyto úkoly: poznávání dřevin, ptáků a nerostů, včelaření, rybaření, invazní rostliny, lovná zvěř a vlastní prezentace. Když jsme splnili všechny úkoly, opekli jsme si špekáčky, namalovali kámen a poté se vydali plnit dobrovolné úkoly, například střelbu ze vzduchovky, zdravovědu, práci s buzolou, odhad průměru kmenu stromu apod. S buzolou nám to moc nešlo, odhady také mohly být lepší, ale dařilo se nám ve zdravovědě, střelbě ze vzduchovky, skocích v pytli a uzlování.

Jakmile soutěžní stezku dokončila i starší kategorie, vyhlašovaly se výsledky. Naše družstvo mladších skončilo na 1. místě a starší byli druzí (pouze 1 bod za družstvem GZW Rakovník). Pak pro nás přijely autobusy. Jeli jsme zpátky do Rakovníka a odtud vlakem do Jesenice. Program se nám všem moc líbil.

Napsala Julie Rácová, VI. třída

Soutěže se zúčastnili:

  • MLADŠÍ ŽÁCI: Julča Rácová, Verča Končeková, Dan Mottl, Tomáš Tran, Dan Dostál, Matěj Růžička
  • STARŠÍ ŽÁCI: Jolča Ťažiarová, Áďa Hronová, Míra Lisner, Evina Konířová, Simča Šindlerová, Bára Svatoňová

Všichni zúčastnění si zaslouží pochvalu jak za přípravu na soutěž, tak i za výsledná umístění - v silné konkurenci obsadili přední místa v obou kategoriích. Nejvíce času zabrala mladším práce na návrhu naučné stezky – vyplatilo se, neboť se porotě velmi líbila. Naopak starší musí příště svoji práci více vypilovat…

Děti si nejen zasoutěžily, ale také si pohrály na hřišti. Rovněž velmi kladně hodnotím letošní vylepšení soutěže, a to v doprovodné soutěži družstev. Děti si tak příjemně krátily čas čekání na start, či dobu čekání na výsledky po příchodu do cíle. Počasí bylo nádherné, u ohně voněly buřty. Děkuji pořadatelům (LČR a Správa CHKO Křivoklátsko) za velmi vydařený den.

Mgr. Vlastimila Knappová

Výsledky (.xls)

Zlatý list Křivoklát 2015