Lidice pro 21. století - 2015

11. 06. 2015
Soutěž Lidice pro 21. století je vědomostní soutěž pro mládež od 10 do 19 let.

Její desátý ročník byl zahájen 1. února 2015 a úvodní kolo skončilo 1. března. Přihlásilo se do něho přes tři tisíce soutěžících ze 136 škol. Já jsem se umístil mezi 42 nejlepšími, kteří byli pozváni na vyhlášení výsledků na zámku Nový Hrad v Jimlíně u Loun.

Druhé kolo již bylo mnohem náročnější. Na jeho zvládnutí jsme měli jediný týden, avšak s pomocí paní učitelky Hrůzové se vše podařilo odeslat v řádném termínu. 14. května pak byla zveřejněna první tři místa, na žádné jsem však bohužel nedosáhl.

Vyhlášení výsledků proběhlo ve čtvrtek 11. června 2015 na Novém Hradě v Jimlíně, kam mě dovezl můj táta. Začínalo se v 10 hodin registrací a vyzvednutím jídelních kuponů. V 11 hodin jsme měli sraz v rytířském sále zámku, kde jsme obdrželi věcné ceny, přečetly se nejlepší literární práce (v podání herečky Máši Málkové), předvedla se scénka z historie zámku (Eleonora Amálie ze Schwarzenbergu a její choť Adam František ze Schwarzenbergu) a vyhlásili se tři nejlepší soutěžící z obou kategorií. Na prvním nádvoří probíhaly středověké trhy, hrála kapela Dei Gratia z Tábora a skupina historického šermu Vítkovci předváděla ukázky dobových soubojů. Ve 13 hodin se pak uskutečnila prohlídka zámku. Celý den se něco dělo a já jsem si ho opravdu užil.

Napsal Roman Jaroš, IX. třída

Lidice pro 21. století - 2015