Setkání Terezínské štafety v Praze

22. 06. 2015
Další setkání Terezínské štafety, konané tentokrát v Praze, proběhlo v pondělí 22. června 2015. Do Prahy cestoval náš tým Jesenice boys vlakem ve složení: Roman Jaroš, Honza Sejpka, Petr Jaroš a paní učitelka Hrůzová.

Sraz na nádraží v Jesenici byl v 8:30. Do Prahy jsme dojeli s časovým předstihem, proto jsme měli čas na občerstvení a drobné nákupy. Na Masarykově nádraží jsme si koupili levné DVD (samozřejmě dějepisné) a k obědu si dali pizzu v metru.  

Program začal na náměstí Jana Palacha před budovou Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Nejprve jsme si zazpívali Terezínský marš a poté se rozdělili na tři skupiny (Brušperk, Humpolec a Západ – sem patřila i Jesenice s Plzní a Sokolovem), které postupně navštívily tři památky spjaté s židovskou kulturou (Pinkasova synagoga, židovský hřbitov a Staronová synagoga).  

Skupina Západ šla nejdříve do Pinkasovy synagogy, kde si každý našel své město (v našem případě Rakovník), z něhož byli Židé transportováni do koncentračních a vyhlazovacích táborů. Samozřejmě jsme se seznámili i s historií synagogy. Další zastávkou byl starý židovský hřbitov, který jsme si prošli a opět vyslechli jeho historii. A totéž se dělo i při prohlídce Staronové synagogy. Na všech třech místech museli muži nosit jarmulku.  

Setkání pokračovalo na Staroměstském náměstí. Čekali jsme, až se dá do pohybu proslulý orloj, a poté se odebrali do Skautského institutu, který se nachází nedaleko. Zde jsme zpívali písně, povídali si, co kdo prožil za ty tři měsíce a co plánuje. Můj příspěvek byl o tom, jak jsem se dostal do Jimlína se soutěží Lidice pro 21. století a jak jsme zorganizovali projektový den o Janu Husovi.  

Další atrakcí byly lodičky, tedy vyhlídková plavba po Vltavě, při které jsme si připomněli historii Karlova mostu. Průvodce nám mimo jiné ukázal, kde byl do Čertovky vhozen klavír z filmu Veselé Vánoce přejí chobotnice. Po 45 minutách plavba skončila.

Vrátili jsme se na náměstí Jana Palacha a odtud se přepravili metrem na Masarykovo nádraží. V Rakovníku nás vyzvedl můj táta, který nás odvezl do Jesenice. Poslední setkání Terezínské štafety se (až na déšť) vydařilo.  

Napsal Roman Jaroš, IX. třída

DODATEK

Závěrečné setkání týmů, které se zúčastnily druhého ročníku soutěže „Převezměte terezínskou štafetu“, bylo skutečně vydařené - soutěžící si domů odváželi spoustu nezapomenutelných zážitků.

Družstvo „Jesenice boys“ (Roman a Petr Jarošovi, Jan Sejpka a Milan Ondič) v klání dosáhlo výborných výsledků - v konkurenci šedesáti týmů z celé republiky obsadili chlapci v prvním kole skvělé 2. místo, ve druhém kole pak byli 11. Proto jim patří poděkování za vzornou reprezentaci školy. Moc děkuji také panu Jarošovi za pomoc při zajištění dopravy na různé akce.

Projekt „Převezměte terezínskou štafetu“ však nekončí, už teď se připravuje nový ročník soutěže. Družstvo z naší školy se v nejbližší době rovněž zapojí do další činnosti „terezínské štafety.“ Chlapci budou spolupracovat s Gymnáziem Přírodní škola Praha na vydání vzpomínek přeživšího terezínského vězně. Zároveň slíbili na začátku příštího školního roku uspořádat besedu o své činnosti a zážitcích, aby motivovali další zájemce k pokračování.

Mgr. Petra Hrůzová

Setkání Terezínské štafety v Praze