Cyklovýlet 6. tř. k Dědkovi a Bábě

29. 06. 2015

Den před vysvědčením (29. června) se šesťáci rozhodli strávit sportem. Na programu byl výlet na kolech k Dědkovi a Bábě u Žihle.

Skupina 14 žáků pod dohledem p. uč. Knappa, p. uč. Hrůzové a p. Moura se vydala na cestu kolem půl deváté. Do Blatna jich však dorazilo pouze 13, neboť po drobné nehodě si pro Verču Honzíkovou musela přijet maminka. V Blatně už na nás čekali tři zbývající šesťáci - Katka, David a Aneta. Skupina byla kompletní a mohla se vydat přes Velečín a Pastuchovice do Žihle.

V Žihli jsme udělali první zastávku na hřbitově s hromadným hrobem vězňů, kteří na konci druhé světové války nepřežili tzv. pochod smrti. Po krátkém výkladu p. uč. Hrůzové jsme se přesunuli do místního obchodu, abychom doplnili zásoby jídla a pití. Poté se naše výprava vydala k již zmíněným Dědkovi a Bábě. Zdolat kopec za městem a nástrahy lesní cesty nebylo snadné, ale výsledek stál za to. Oba kameny jsme si důkladně prohlédli, a někteří se dokonce pokusili (bohužel neúspěšně) na ně vylézt. Po krátkém výkladu p. uč. Knappa a posilnění z našich zásob jsme vyjeli po lesní cestě směrem k Tisu.

Zde jsme se občerstvili v místní hospodě a spokojení zamířili směrem k domovu. Počasí nám přálo, před námi už byl jen sjezd do Blatna a krátké stoupání do Jesenice. 

Silnice z Tisu do Blatna se však ukázala jako nebezpečná - přes opatrnost sjeli do příkopu Dan Mottl a Verča Končeková. Zatímco Dan vyvázl jen s odřeninami, Verča si navíc narazila záda a musela být odvezena do nemocnice na pozorování.

Přes komplikace v závěru se cyklovýlet vydařil. Děkuji p. Mourovi za pomoc.

Mgr. Petra Hrůzová

Cyklovýlet 6. tř. k Dědkovi a Bábě 2015