exkurze 9. tř. do Geosvěta Praha

26. 01. 2016
Geosvět Praha – to je galerie nejrůznějších minerálů a fosílií, které opravdu stojí za zhlédnutí. Avšak nejen za prohlídkou zkamenělé krásy se naše devátá třída do Prahy vypravila.

Vyjeli jsme vlakem z jesenického nádraží v úterý 26. ledna v 6.35 ráno. Pod pedagogickým dohledem paní učitelky Šikové a paní učitelky Knappové jsme v Rakovníku přestoupili na spoj do Prahy a asi za hodinu a půl jsme už vystupovali na Masarykové nádraží. Všude bylo plno lidí, každý někam cestoval, anebo na někoho čekal.

Nejprve jsme zamířili na Václavské náměstí, abychom si připomněli, kde a proč se upálil student Jan Palach. Paní učitelka Šiková nám znovu oživila příběh mladého člověka, který chtěl svým zoufalým činem vyburcovat společnost z rezignace, do níž upadala po srpnové okupaci Československa v roce 1968.

Následná návštěva Geosvěta nám přichystala zajímavou podívanou na vzorky minerálů z Česka i ze zahraničí i četné paleontologické unikáty. Byly by to skvělé přírůstky do kabinetu přírodopisu paní učitelky Knappové. Prohlídku jsme pojali aktivně a ve dvojicích vyplňovali pracovní listy. A tak se v našich záznamech objevil i diamant a meteorit, na který jsme si mohli sáhnout.

Příjemným zpestřením našeho výletu se stalo zhlédnutí filmu Ostrov Aldabra v kině obchodního centra Flora (film nás přenesl do míst, kam se člověk jen tak nedostane) a pak rozchod s možností drobných nákupů.

Program výletu do Prahy byl naplněn a my se vydali na cestu domů. Probíhala v poklidu, protože se hlásila únava. Výlet byl ale pěkný a všem se moc líbil.

 Napsala Kristina Sojková