Exkurze 3. a 4. tř. Nižbor, Koněpruské jeskyně 6. 5. 2010

06. 05. 2010

Čtvrteční ráno 6.5. nevyhlíželo zrovna moc přívětivě. Bylo zataženo a schylovalo se k dešti. My jsme se však nevzdali a hrnuli se do autobusu. Doprovod nám dělali paní učitelky: Konířová, Juříčková a Doležalová.

První zastávka byla ve Stradonicích, kvůli dešti jen u cedule "OPPIDA", kde nám paní učitelka Konířová řekla několik zajímavostí. Nezapomněla ani na pověst a pár otázek na ověření naší pozornosti a paměti.

Odtud jsme jeli na zámek Nižbor, který jsme nejdříve obešli a zjistili, že stojí na úzké skále. Naskytl se nám krásný pohled na městečko a Berounku. V zámku nás průvodkyně rozdělily na tři skupiny. Zhlédli jsme dokument o životě Keltů v 3D kině, viděli jsme, co a jak vyráběli. Dále nám paní průvodkyně ukázala dřevěnou chatrč, kde Keltové bydleli, ta se nám líbila asi nejvíce. Ve vedlejší místnosti byl nástroj na výrobu náramků a postavy Keltů v dobových oblecích.

Následovala Keltská expozice s množstvím dotykových obrazovek, promítání duchů, vyzkoušeli jsme si, jak dříve mleli mouku. V přízemí jsme se nechali vyzkoušet od přísného Kelta, který k nám promlouval jako živý. Nezapomněli jsme nakoupit suvenýry a po dvou hodinách, které utekly jako voda, jsme se v autobusu vrhli na svačiny a mířili do Koněpruských jeskyní.

Průvodce se nás ujal po deseti minutách. Před vstupem do jeskyně nás zaujaly obrázky sestavené z kamenů v již uzavřeném lomu. Škoda, že byla mlha a nebylo téměř nic vidět. Teplota v jeskyni nás nezaskočila, neboť zde bylo 10°C, stejně, jako venku. Hned na začátku se nám líbily krápníky, které mířili proti sobě, říká se jim „ VĚČNÁ TOUHA". Rostou totiž miliony let a ještě se nedotkly. Nebo vysoký komín, ve kterém krápníky vypadaly jako krokodýl, kterého honí myš. Záclonky z krápníků, propast, strážce, kosti pravěkých zvířat, to vše a mnoho dalšího tu bylo k vidění. Dozvěděli jsme se, že krápníky rostoucí dolů se jmenují STALAKTITY, nahoru STALAGNITY, a když se spojí, jsou to STALAGNÁTY. Celkem jsme šláply na 520 schodů. Každý z nás si představoval, že tu kdysi bylo moře, ve kterém se prohánělo množství ryb. V nejnižším místě nad námi bylo 40m skály.

Venku jsme utratili poslední kapesné a plni zážitků a se spoustou nových informací se vraceli domů. Výlet se nám moc líbil.

(Výběr ze slohových prací žáků 4.třídy)

Exkurze 3. a 4. tř. Nižbor, Koněpruské jeskyně 6. 5. 2010