Finále přír. soutěže, Kladno Čabárna

20. 12. 2017
Přírodovědná soutěž, jejíž název „Příroda, ve které žijeme“ mluví za vše. A protože se naše škola podobných soutěží pravidelně zúčastňuje, nemohla chybět ani tentokrát.

Znalost krajiny a přírody v místech, kde žijeme, by měla patřit k základům všeobecného vzdělání. Jesenické družstvo postoupilo ve své kategorii až do finále, které proběhlo na NSEV Kladno – Čabárna ve středu 20. 12. 2017.

Naše výprava se pod vedením paní učitelky Knappové dopravila na místo hasičským autem. Přijeli jsme v 830 a finále oficiálně začalo v 900. Skládalo se z několika částí. První z nich, poznávačka míst a rostlin Středočeského kraje, proběhla formou testu s 30 otázkami. Následovala prezentace námi vybraných naučných stezek, což bylo pokračování úkolu z předešlé části soutěže. Poslední částí, hodnocené 20 body, bylo určování stromů a živočichů v okolí záchranné stanice.

Naše výprava nakonec skončila na 4. místě o pouhé tři body za bronzovým družstvem. I tak je to hezký výsledek. Do Jesenice jsme se vrátili ve 1330 opět hasičským autem. Soutěž se mi velmi líbila a říkám si, že příště by se naše škola měla dostat na stupně vítězů.

Napsal Tomáš Tran, VIII. třída

Doplnění:

Soutěž měla čtyři postupová kola a pět nejlepších týmů se utkalo v dnešním finále. V prvním kole děti řešily online test, na jehož splnění měly 60 minut a mohly samostatně využívat informační zdroje. Druhý úkol byl praktický – vytvářely krmítko z přírodnin. Náplní třetího kola byla poznávačka rostlin, živočichů a památek našeho kraje, opět online s možností využít internet. Poslední úkol byl opět praktický (zabral dětem nejvíce času), a to tvorba informačních tabulí naučné stezky dle výběru soutěžících. Náš tým vytvořil stezku Jasanku a umístil ji na školní zahradu. Na dnešní prezentaci se všichni poctivě připravovali, nejen v rámci výuky, ale i ve svém volnu. Se svým výkonem mohou být spokojeni. Z prezentací jiných škol nás zaujala práce žáků z 2. ZŠ Rakovník, kteří k NS vytvořili i www stránky a také přinesli ochutnat vodu z Merklova pramene.

Chválím všech šest dnešních účastníků – Martinu, Markétku, Klárku, Terezu, Majdu ze 7. třídy a Tomáše z osmičky za zodpovědný přístup k soutěži. Pochvalu si zaslouží též sedmáci Matěj, Roman a Eliška, kteří se do soutěže také zapojili. Děkuji rovněž p. Janu Karbanovi za ochotu a za bezpečnou jízdu.

Mgr. Vlastimila Knappová