Výlet, 6. tř., Chyše

11. 06. 2018
Cílem výletu 6. třídy se stala obec Chyše v okresu Karlovy Vary.

Cestovali jsme tam vlakem v doprovodu paní učitelky Valešové a paní učitelky Peterové. První zastávkou na naší trase byl však Lubenec.

V Lubenci se nachází známá sklářská firma Skloart. Její specialitou jsou tzv. vitráže, tedy mozaiky z kousků skla, které jsou vsazeny do sítě z olověných profilů. Sami jsme se přesvědčili o zručnosti zdejších pracovníků, kteří nás do výroby vitráží zasvětili. Také nám o tom promítly asi desetiminutový film. Některé výrobky jsme si dokonce mohli koupit v přilehlém obchůdku.

Po zajímavé exkurzi v Skloartu pokračoval náš poznávací výlet jízdou do Chyše, tentokrát (kvůli výluce na trati) autobusem. Než jsme zašli do místního zámeckého parku, dopřáli jsme si 45minutový rozchod. Každý toho využil po svém: někdo navštívil obchody, někdo jen odpočíval.

V zámeckém parku jsme zhlédli žertovné vystoupení o Karlu IV., do kterého se krátce zapojil i náš spolužák Šimon Navrátil. Velmi nás zaujal také králův šašek, který zvedl třímetrovou lavičku a udržel ji na bradě, aniž by ji přidržoval rukama. Vystoupení bylo velmi zajímavé, akorát ho trochu kazil občasný déšť. I tak jsme se ještě seznámili s tím, jak se za doby panování Karla IV. máchalo prádlo nebo jak se vyráběla ze zrní mouka. Bylo to velmi zajímavé a každý si výlet pochvaloval.

Napsal Radek Pavelek