Hudba v myšlenkách Masarykových

31. 10. 2018
U příležitosti 100. výročí vzniku republiky se žáci 7. – 9. třídy naší školy zúčastnili ve středu 31. října uměleckého vystoupení Hudba v myšlenkách Masarykových v podání akordeonistky Jitky Baštové a loutnisty Jindřicha Macka.

Komponovanému pásmu slova a hudby (čeští a slovenští autoři od 19. století do současnosti) předcházela ukázka dobového ošacení dam v podání učitelek a vychovatelek ze Základní školy, Mateřské školy speciální a Praktické školy Jesenice. Poté se přítomní zaposlouchali do plynulého propojení české a slovenské hudby s citáty T. G. Masaryka i vzpomínkami na některé momenty z jeho života. Na závěr zajímavého vystoupení položil pan Macek soutěžní otázku žákům jesenických škol: „Kolik dětí měl T. G. Masaryk a jak se jmenovaly?“ Odpovědět se nebál Daniel Kinský z 8. třídy a za svou snahu získal od autorské dvojice hudební CD.

Na Hudbu v myšlenkách Masarykových navázala soutěž spojená s výstavou Významné osmičky v českých dějinách 20. století v obrazech, filmových dokumentech a zákonech 1918, 1938, 1948, 1968, instalovanou v prostoru nad sálem kulturního domu. Skupinky žáků procházely kolem informačních panelů a nástěnných obrazů a do soutěžního dvojlistu zapisovaly odpovědi na otázky, které k tématu připravila paní učitelka Hrůzová. Součástí výstavy byly i filmové dokumenty zpřístupněné načtením QR kódů. Jakmile skupina žáků vyplnila soutěžní dvojlist, přinesla ho zkontrolovat svým vyučujícím. Za úspěšně splněný úkol pak obdržela sladkou odměnu – zákusky dodané ISŠ Jesenice.

Hudba v myšlenkách Masarykových