Finále regionální soutěže Příroda, ve které žijeme

17. 12. 2018
Po úspěšném absolvování čtyř kol soutěže „Příroda, ve které žijeme“ postoupily děti do finále, které proběhlo v pondělí 17. 12. v NSEV Kladno – Čabárna. Sem nás dovezl pan starosta hasičským autem, za což mu patří naše velké poděkování.

Finále se skládalo ze tří částí: testu s patnácti otázkami, poznávačky dřevin a ptáků v okolí ekocentra a závěrečné prezentace na téma Památný strom (děvčata si vybrala hlošinu úzkolistou, která roste u p. uč. Michlové). Děti ve složení Míša Burstová, Míša Narovcová, Natálka Václavíková, Kristýna Řezáčová a Sára Potklanová obsadily s 29 body celkové 2. místo. Vítězný rakovnický tým získal 35 bodů a 3. tým z Kladna obdržel 25 bodů.

Mgr. Vlastimila Knappová

Příroda, ve které žijeme 17. 12. 2018

Ve středu 19. 12. vstoupilo do finále soutěže „Příroda, ve které žijeme“ naše starší družstvo ve složení Tomáš Tran, Markéta Laubrová, Martina Laubrová, Klára Prasková, Eliška Kudráčová a Marie Duchková. Také my jsme museli absolvovat základní kola. Do povinné prezentace o nějakém památném stromu jsme si vybrali Petrohradský dub, kterému se říká také Selský dub. Je to jeden z našich nejstarších památných stromů. Práce na prezentaci ale nebyla vůbec jednoduchá! Buď se z nějakého důvodu odkládala, nebo byl někdo nemocný. Nakonec se protáhla zhruba na čtyři dny, ale prezentaci se podařilo odeslat včas.

19. 12. jsme tedy přijeli hasičským autem do naučného střediska Kladno – Čabárna, kde se konalo finále soutěže. Začínalo se otázkami, z nichž některé se objevovaly už v dřívějších testech na počítačích. Následovala přestávka na svačinu a po ní se pokračovalo v terénu. Dostali jsme mapu a podle očíslovaných bodů na ní jsme plnili poznávačku zvířat a rostlin. Závěrečným bodem naší účasti pak byla zmíněná prezentace o Petrohradském dubu. Jakmile své projekty představily i ostatní skupiny, čekalo se na vyhlášení výsledků. Tak jsme se dozvěděli, že jsme po sečtení všech bodů obsadili 4. místo. Je to pěkné umístění, ale trochu nás mrzí, že na 3. místo nám chyběl pouhý bod a na 2. místo body dva. Takže finále bylo hodně vyrovnané.

Chceme poděkovat paní učitelce Knappové, že se nám věnovala po celou dobu příprav i v závěrečném finále.

Napsaly Marie Duchková a Eliška Kudráčová, VIII. třída

Příroda, ve které žijeme 17. 12. 2018