První pomoc - Medevac

04. 02. 2020
Ve dvou dnech a ve dvou třídách se uskutečnil projektový den zaměřený na první pomoc. V úterý 4. února se ho zúčastnili šesťáci s paní učitelkou Knappovou, ve čtvrtek 6. února osmáci s paní učitelkou Valešovou. Se svými dojmy z projektového dne se nám svěřila Martina Jelínková ze šesté třídy.

Úterní vyučování sice začíná matematikou, ale tentokrát bylo všechno jinak. Hned ráno přišel do naší třídy pan Radek Benda ze společnosti Medevac, aby nás více zasvětil do první pomoci. Na začátku jsme se dozvěděli, že Medevac spolupracuje se Zdravotnickou záchrannou službou Středočeského kraje a kromě dalších služeb poskytuje i zmíněnou první pomoc. Aby nezůstalo jen u slov, zahráli jsme si během druhé vyučovací hodiny na to, že voláme sanitku. Míša dělala zraněnou osobu a volající byla Hanka, u kluků hrál zraněného Lukáš a pomoc přivolával Štěpán. Je dobré vědět, jak si v takových chvílích počínat.
 
Po velké přestávce pokračoval program poskytováním první pomoci. Nejprve jsme si řekli hlavní zásady a potom si vyzkoušeli záchranné postupy před příjezdem rychlé zdravotnické pomoci. To byla hlavní náplň čtvrté vyučovací hodiny, kdy se na nás přišel podívat i pan ředitel. Viděl, jak jsme na pěti stanovištích trénovali obvazování hlavy, zaškrcování ruky, fixování zlomeniny, oživování a ukládání raněného do zotavovací (dříve stabilizované) polohy. Určitě byl na nás pyšný.
 
Já osobně si myslím, že se projektový den velmi vydařil. Každý si uvědomil, že včasná a správně provedená první pomoc dokáže zachránit lidské životy. A to není málo!

Napsala Martina Jelínková, VI. třída

 

1. pomoc: 6. tř.