Cyklovýlet 6. třídy po NS Jesenicko

15. 06. 2020
Cyklovýletu po NS Jesenicko se zúčastnilo deset šesťáků – Jirka, Kuba, Dan, Jéňa, Lucka, Míša, Káťa, Náťa, Náťa a Hanka (Hanka přijela na kole z Pšovlk, a tak ujela 37 km, čili ze všech nejvíce). Dále nás doprovázela ještě Terka, David a paní učitelka Doležalová.

V pondělí 15. června 2020 se někteří žáci šesté třídy vydali na cyklovýlet. Sraz byl v 8 hodin u školy. Odtud jsme vyjeli k Šibeničnímu vrchu, Švýcarské hájovně, zřícenině Petrohradu, tisíciletému dubu, Stebenskému lomu a přes Malměřice, Blatno a okolí rybníků Kofiler a Sviták se vrátili do Jesenice. Po cestě jsme dvakrát píchli kolo, ale jinak proběhlo vše v pořádku. Projížďka byla dlouhá celkem 29 kilometrů. Přálo nám počasí, a tak se cyklovýlet vydařil.  
Napsal Jiří Klementovič
DOPLNĚNÍ:
U Švýcarské hájovny jsme posvačili v altánu, našli „kešku“ a podívali se na nedaleké louce na ocúny (plody) a ještě kvetoucí vstavače. Mezitím David s Jirkou opravili Kubovi kolo a pokračovalo se k „Malému Yosemitu“, kde byla další zastávka. Na vrchu Všech svatých jsme si přečetli pověst, která se váže k Petrohradu. Někteří pak vystoupali po schodech na zříceninu a pokochali se výhledem do okolí.  
Od Stebna převzala vedení trasy Lucka, která nás okolo lomu (ze Stebenského lomu pochází žulový blok, který tvoří základ pomníku Marie Terezie ve Vídni) nasměrovala k sobě domů, kde jsme se občerstvili a podívali se na koně.
Cestou zpět jsme postupně „ztráceli“ účastníky výletu – Lucku v Malměřicích, Davida, Terku, Káťu, Míšu i obě Natálky v Blatně, a tak nás v Krtech hledalo Čertův kámen již jen sedm. Ke škole jsme dorazili kolem 14. hodiny.
Děkuji Davidovi za pomoc, Lucce a tatínkovi za občerstvení a ukázku zvířectva, paní učitelce za doprovod a všem dětem za účast a vzorné chování.
Mgr. Vlastimila Knappová